Menjünk Horvátországba dolgozni?

0

Jön a nyár, ilyenkor a magyarok egy jelentős része a horvát tengerpart felé veszi az irányt – pihenni. Idény nyáron éppenséggel mehetnénk dolgozni is, ugyanis a horvátoknál (is) akkor a munkaerőhiány, hogy komolyan fontolgatják, külföldről kellene munkaerőt odavinni.

A horvát munkaadók szövetsége szerint komoly hiány van idénymunkásokból, főleg a kereskedelemben és a turizmusban. Ami azért is érdekes, mert ezzel párhuzamosan a munkaügyi hivatal nagy számú munkanélkülit tart számon.

A különböző cégek és vállalkozók az idén több mint 42 ezer idénymunkást tudnának foglalkoztatni. Csak a turizmusban tavaly összesen 22 ezer idénymunkás dolgozott, számuk 2016-ban elérheti a 30 ezret.

Nincs fényes jövője egy olyan országnak, amelyet elhagy a fiatal szakképzett munkaerő. (Hogy ezt ki mondta és miért, kiderül itt.)

A munkaerőhiányt a munkaadók azzal magyarázzák, hogy főleg a vendéglátóipart hagyja el a legtöbb alkalmazott, hogy az Európai Unió más tagországaiban vállaljon munkát.

A horvát munkaügyi hivatal (HZZ) legfrissebb adatai szerint 380 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, a meghirdetett idénymunkák iránt pedig a regisztráltak mindössze 10 százaléka mutatott érdeklődést.

A munkaadók szerint ha nagyon gyorsan nem sikerül valamilyen megoldást találni, akkor nincs más megoldás, mint külföldről kell idénymunkásokat Horvátországba csábítani, különben veszélybe kerülhet a szezon.

(Fotó: pixabay.com/CiBi)

Horvátország nem célállomás – de az lesz

Share.

About Author

Leave A Reply