Menekülő útvonal a magyar egyetemistáknak

0

Ami persze a külföldi intézményeket jelenti, ami viszont érdekes, hogy nem csak az osztrák, német vagy angol felsőoktatási intézményeket választják a magyar fiatalok, hanem egyre többen iratkoznak be a határon túli magyar egyetemekre.

A kulcsszó a távoktatás, ami a legtöbb határon túli magyar nyelvű egyetemen tandíjmentes, de legalábbis nem túl drága, és viszonylag kevés a kötelezettség – minderről a Napi Gazdaság írt.

A magyarországi diákoknak egyre inkább megéri havonta vagy kéthavonta több száz kilométert megtenni egy-egy határon túli egyetemre és az egy-két napos szállás költségeit kifizetni, de ingyen tanulni, mint a hazai egyetemeken a röghöz kötési szerződést aláírni vagy a több százezer forintos költségtérítési díjat kifizetni.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a 2012–2013-as tanévben hat, tavaly 13, idén 27 magyarországi diák tanul, ami persze nem eget rengető szám, de jól mutatja a tendenciát.

Az intézményben a felvételi, majd a tanulmányi eredmények függvényében lehet ingyen is tanulni, de a költségtérítéses helyek sem megfizethetetlenek, évente 250–700 eurót (75 – 210 ezer forintot) kell fizetni.

A szlovákiai Selye János Egyetemen öt évvel ezelőtt 16, idén 22 magyarországi diák járt. A nappali tagozatos képzés a törvényben meghatározott standard időtartam alatt mindenki számára tandíjmentes. A levelező képzésben az érvényes jogszabályok szerint tandíjat kell fizetni, amely 600–1000 euró (180 – 300 ezer forint) között alakul.

Share.

About Author

Leave A Reply