Menekülnek az emberek

0

Egyre nagyobb a kivándorlás okozta válság Romániában, ahonnan az Európai Unió országai közül a legtöbben mennek külföldre. A románok nem kevesebb, mint 17 százaléka lett határátkelő az elmúlt években.

Ami igazán durva, hogy ezzel világméretekben is a második helyen áll Románia, Szíria mögött… Minderről Luciana Lazarescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet (CDCDI) kutatója beszélt.

Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás (2007) óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból. A bevándorlás távolról sem „kompenzálja” a munkaerő-veszteséget: tavaly év végén 117 ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, közülük 3900 volt menedékkérő – részletezte a kutató.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Románia nem vonzó az Európán kívülről érkező külföldiek számára, akiket a nyelvi akadályok mellett az alacsony bérezés és a beilleszkedésüket segítő intézmények hiánya is eltántorít – mutatott rá a szakember.

Az országos statisztikai intézet február közepén közölte: tavaly csaknem 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

Az állandó lakosság 2014-ben húszmillió alá csökkent, pedig a rendszerváltozáskor még több mint 22 millió volt Románia lakossága. Az ENSZ egyik előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt Romániának, amennyiben nem változik a népességet befolyásoló főbb mutatók alakulása.

Ideje volt: sok minden változik Ferihegyen

Share.

About Author

Leave A Reply