Menekülnek a britek

0

Méghozzá a Brexit elől, és egyenesen Írországba. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy rengetegen állnak sorba útlevélért, és év végéig akár milliós számban is igényelhetnek.

Az nyilvánvaló volt a tavalyi népszavazás után is, hogy a britek egy részének esze ágában sincs elveszíteni uniós állampolgárságát. Az egyik megoldás pedig az ír útlevél megigénylése lehet.

A Dublini Kongresszusi Központ előtt a napokban háromezren (!!) várakoztak ír útlevélre, a szám év végére elérheti az egymilliót – írta az Express című lap.

Az idei év első negyedében elképesztő mértékben, 69 százalékkal ugrott meg az ír állampolgárságot igénylő britek száma. Pedig már tavaly is 733 060 útlevelet adtak ki, ami 9 százalékpontos emelkedés volt 2015-höz képest, ebből 65 ezer brit és észak-ír állampolgár volt.

Charlie Flanagan ír külügyminiszter szerint nyilvánvaló, hogy az emelkedés egyik oka a Brexit, miként az is, hogy az ír felmenőkkel rendelkezők közül sokan érzik úgy, uniós polgárok szeretnének maradni ezekben a változó időkben.

Angliai és írországi munkát is találsz a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply