Melania Trump a legkelletlenebb First Lady

0

Lehet, hogy úgy néz ki, egyszerűen csak a férjéből van elege, de a gyermekek internetes biztonságával foglalkozó kampányának bukása azt sugallja, valójában az egész elnökfeleségesdi műfajt megveti.

Nehéz hova tenni az amerikai First Lady viselkedését, hiszen néha úgy tűnik, mintha a férjével lenne baja (például alig érinti meg nyilvánosan), néha pedig olyan, mintha magával a szereppel járó kötelezettségek mennének az idegére.

Ott van például az az eset, amikor fekete csipkeruhában és meglehetősen bánatos arccal találkozott a pápával (jött is a szöveg a Twitteren: „A vágyott melóhoz öltözve, hastag: özvegy.”), de általában véve is az az ember benyomása, hogy úgy hiányzott neki az amerikai elnökfeleségek élete, mint ama bizonyos tótnak a hanyatt esés.

Közben ugyanakkor láthatóan jól érezte magát az előző elnök, Barack Obama társaságában, és a gyermekek internethasználatának biztonságáért indított kampány szövege is „erősen hasonlít” egy olyan dokumentumra, amelyet elődje, Michelle Obama neve alatt adtak ki.

Akárhogyan is forgatjuk, azt azért bizton állíthatjuk, Melania Trump nem érzi magát túl kellemesen a bőrében.

Amivel persze nincs egyedül a történelemben, sőt. Eleanor Roosevelt a választás éjszakáján például ezt mondta. „Figyeltem Theodore Roosevelt feleségét, láttam, mit is jelent elnökfeleségnek lenni és nem voltam elbűvölve a kilátásoktól.”

Nem is hazudtolta meg önmagát, hírhedten kelletlen volt minden szerepében, feleségként, anyaként és tanácsadóként is.

Paradox módon Melanie nem tud kiszakadni az elnökfeleségek kontextusából. Mind Eleanor Roosevelt, mind pedig Lou Henry Hoover finom protofeminista beállítódással kezdte el a munkát éppen a feminizmus születési szakaszában, amivel kissé nehezen összeegyeztethetők az elnökfeleségi poszt támasztotta kívánalmak.

Vegyük például Hillary Clintont, akiről sok rosszat el lehet mondani, de azt nem lehet állítani, hogy intellektuálisan ne lett volna méltó társa Bill Clinton elnöknek. Nos, még ő is egy pillanat alatt találta magát elődjével, Barbara Bush-sal sütisütő versenyen, ami nagyjából olyan, mintha a kétszeres olimpiai és világbajnok női bokszolót, Nicola Adamst kényszerítették volna arra, hogy a ring helyett inkább hímezgessen és adja fel olimpiai aranyérmét.

Ha már First Lady: Michelle Obama azt az utat választotta, hogy (szép képzavarral) megpróbálta kihúzni a feladat méregfogát és határtalan lelkesedéssel vetette bele magát minden ügybe: a nigériai lányok kiszabadításától a mindennapos torna fontosságának propagálásáig.

Ha jobban belegondol az ember, még az is lehet, hogy Melania Trump nem is vonakodik olyan nagyon, csupán megtestesíti a XXI. századi fanyar, kifogástalanul ápolt nihilizmust, minden egyes pódiumon úgy viselkedve, mint a nő, akit guillotine-ra ítéltek, de nem nagyon törődik ezzel.

Szexproblémák és megoldásuk

(Kép forrása: YouTube)

Share.

About Author

Leave A Reply