Mekkora részét keresik a magyarok a német fizetéseknek?

0

Az elmúlt egy-két évben megindult a bérnövekedés Magyarországon (legalábbis bizonyos szakmákban), nagy kérdés azonban az, hogy ez arányaiban mit jelent és nem jött-e későn.

A német Friedrich Ebert Stiftung (FES) által nemrégiben rendezett konferencia az európai bérek alakulásáról és a bérek felzárkóztatásáról szólt. A magyar kormány adatai szerint Magyarországon tavaly 9,5%-kal emelkedett az átlagjövedelem, a minimálbér átlagosan 15%-kal, a magasan képzettek esetében 25%-kal nőtt.

A számok alapján tehát sütünk, mint a nap, csakhogy a mögöttes kép már sokkal sötétebb. Magyarországon ugyanis a bérek még mindig jelentősen elmaradnak az európai átlagtól, egymillió munkavállaló csak minimálbért kap, a szakszervezetek szerint a magyarok több mint 30%-a a létminimum alatti jövedelemből él

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Azaz elég sok jele van annak, hogy mindez túl kevés és túl későn jött ahhoz, hogy érdemben javítsa a munkavállalók vásárlóerejét, erősítse a biztonsági hálót és csökkentse a kivándorlási kedvet – írta a szakszervezetek.hu összefoglalója.

Németországban 2015 volt a minimálbérek bevezetésének éve, akkor 8.50 euróban határozták meg a minimális órabért, melyet azóta 8,84-re emeltek. Ez a nyugati országrészben 2,3%-os, keleten 3,9%-os bérnövekedést hozott.

Ami a további adatokat illeti, a magyarok a német jövedelmeknek alig több mint harmadát keresik. A régióban egyébként a szlovének állnak az élen (63 százalékkal), míg a bolgárok a romániai béreknek is csak az ötödét keresik.

Természetesen, a különbségek kisebbek, amennyiben a vásárlóértéket vesszük figyelembe. Az árszínvonal-korrekció után a magyarok bevétele a németek jövedelmének kicsit több, mint a felével ér fel, a szlovéneké meghaladja a 80, a bolgároké a 40 százalékot.

Kultúrsokk belekeveredni az uram-bátyám rendszerbe

(Fotó: pixabay.com/PIX1861)

Share.

About Author

Leave A Reply