Megtörnek a franciák?

0

Hogy megőrizzék Molière nyelvének tisztaságát, a franciák régóta ellenállnak az angol kifejezések terjedésének. Most mégis petíció indult az angol nyelvű programok indításáért a francia televízióban.

A kezdeményezés Delphine Tabaries-Poncet nyelvtanár nevéhez fűződik, aki Béziers városában dolgozik és attól tart, hogy diákjai tökéletlen nyelvtudása szakmailag is visszafogja majd őket.

Mikor egy 15 éves román fiú csatlakozott az osztályához, aki szinte folyékonyan beszélt angolul, akkor jött rá, milyen sokat jelent, ha egy gyerek angol eredetiben néz műsorokat. „Olyan jól beszélt, hogy a többiek nem tudták követni őt” – mondta a nyelvtanár.

Delphine Tabaries-Poncet aggódik amiatt, hogy a franciák nyelvoktatásának a sikertelensége a lingua franca célkitűzései miatt van és ez nagyban hátráltatja a gyerekek karrierlehetőségeit. Arra kéri Emmanuel Macron államfőt, tegyen lépéseket azért, hogy több angol program fusson a francia tévékben.

Szívesen élnél és dolgoznál külföldön? Keress hozzá állást nálunk!

Az angol nyelvű műsorok szinkronizálásának befejezését célul kitűző petíciójához pár nap alatt több ezer aláírást gyűjtött. De ellentmondásokat szül ez egy olyan országban, melynek célkitűzései között szerepel az angolszász kulturális invázió elhárítása, kvótákat szab ki a rádióban játszott francia dalok és a mozikban a francia filmek mennyiségére.

„Miért erőltetnénk az angol nyelvű műsorokat? Már így is sokan kevernek angol szavakat a beszédjükbe, mint a „c’est fun” (azt jelenti: ez vicces, az eleje franciául van, a vége ugye angolul). Meg kell védenünk a nyelvünket és nem beengedni még több angolt” –fogalmazta meg sokak véleményét Alex Martin, egy 55 éves mérnök.

Emmanuel Macron azonban, aki maga is folyékonyan beszél angolul, örömmel fogadta a nyelvtanár felhívását. Kormányszóvivője és közeli szövetségese, Benjamin Griveaux azt mondta, hogy a kis- és közepes méretű francia cégek „könnyebben boldogulnának a nemzetközi piacon, ha a vezetőik beszélnének angolul”.

Magyarországi HR-menedzserből franciaországi kürtőskalácsos

Share.

About Author

Leave A Reply