Megszokhatatlan magyar dolgok újratöltve

0

Vannak bizonyos dolgok, amikre az ember határátkelőként hazalátogatva rácsodálkozik. A múltkor erről írt Bogdán egy posztot, amire meglehetősen sokan reagáltak. Utána írt nekem egy levelet, válaszul a kommentekre. Most ez következik, de előtte röviden összefoglalom az előző posztot (amit egyébként itt lehet teljes egészében elolvasni.)

Bogdán a nyolcvanas években hagyta el Magyarországot, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Azóta is több-kevesebb rendszerességgel hazalátogat, és amellett, hogy a látja, miben fejlődik az ország, az is feltűnő, hogy vannak dolgok, melyek nem változnak és amiket határátkelőként nem is nagyon sikerül megszokni.

#1 Időjárás

Talán a legfontosabb az időjárás. A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs.

#2 Orvosi ellátás

Sajnos a magyar orvosi ellátás, illetve annak hiánya sok embert elűz az országból a határon túlra vagy annál is messzebbre, ahonnan már nincs visszatérés.

Magyarországi karrierem során csak egyszer voltam kórházban valamikor a nyolcvanas évek elején. Egyetlen éjszaka elegendő volt a diagnózishoz. Ha meg akarok gyógyulni, a siófoki kórházból sürgősen el kell menekülnöm.

A hatalmas kórteremben rajtam kívül még hét ember óbégatott. Illetve reggelre már csak hat, mert a mellettem fekvő idős bácsi elaludt örökre. (…)

#3 A magyar bankrendszer

Sok évvel ezelőtt Magyarországon vezettem egy devizaszámlát. Szerettem volna megszüntetni a magas kezelési költségek miatt. A bankban tudatták velem, hogy egy jelentős „számlazárási díjat” fognak ezért felszámolni.

Ekkor persze kivettem az összes pénzt, és a számlát kiürítve faképnél hagytam őket. (…)

#4 A jobbkéz szabály

Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a gyengébbek kedvéért (ide tartozom én is) minden kereszteződés gondosan ki van táblázva. Teljesen egyértelmű, kinek hol kell megállni, és ki mehet tovább megállás nélkül. (…)

#5 Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé

Sajnos, ami mindig feltűnik egy hazaérkezéskor az a telekhatárok és útszélek nyakig érő akác sarjas, iszalagos, száraz gyomokkal átszőtt dzsungele. Éles kontrasztban Magyarország kiemelt, szépen karbantartott területeivel és parkjaival, lehangoló látvány az ilyen.”

És akkor az eredeti poszt felidézése után következzen Bogdán kommentekre írt reakciója.

A reakció

„Szeretném megköszönni, hogy közzétetted írásom. Köszönöm a rengeteg like-ot és a kritikus hozzászólásokat is. Megtisztel, hogy elolvasták, akkor is, ha nem értenek egyet vele.

Kicsit meglepett, hogy amíg más országokat tíz pontban szapulunk, az én öt pontos listám sok magyarnál kivágta a biztosítékot. De megértem, senki sem szereti, ha a hazáját becsmérlik. És nem Magyarországon születtem, csak iskolába jártam ott, mégis szeretett hazámnak tekintem.

Vélemények különbözhetnek, de valljuk, be a statisztikák egyes pontokban engem igazolnak.

A várható élettartam tekintetében nem tartozunk a világ élvonalába. Tüdőrák-halálozásban Magyarország sajnos Európa sereghajtója. Magyarországon az első sikeres tüdőátültetés 4 évvel ezelőtt történt. 52 évvel az Egyesült Államok után.

Egy megbízható, fejlett magyar egészségügy mellett nem is alakult volna ki ilyen komoly magánklinika hálózat otthon.

Sajnos a közlekedés halálozási statisztikáiban sem vagyunk a legjobb helyen. Lehet, hogy egy stoptábla mégiscsak jól jönne itt-ott.

Magyarország a fürdők, múzeumok, kultúra és gasztronómia miatt kedvelt a turisták körében.

Legyünk őszinték, ha valaki kellemes, kiegyensúlyozott klímára vágyik, mediterrán országokba tart, esetleg a Hawaii-szigetekre és nem Budapest lesz az úticél. Persze Chicagóban hidegebb van… Kamcsatkában meg még hidegebb.

És végezetül: Kedves honfitársaim, kérlek, kerüljétek a durva, udvariatlan hozzászólásokat. Ez nem magyar, hanem nemzetközi trend.

Egy ló..sz vagy b..ch beszúrásával nem lesz senkinek jobban igaza. A fölényeskedő kioktatást szerintem senki nem kedveli.”

Öt dolog, amit nem sikerült megszokni Magyarországon

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply