Mégsem rosszabb élelmiszer jut Magyarországra

0

Az Európai Bizottság jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy Kelet-Európába rosszabb minőségű élelmiszerek jutnának, ugyanakkor lehetnek eltérések.

A jelentés egy évek óta zajló (néha politikai felhangoktól sem mentes) vitát hivatott lezárni (sok sikert hozzá…). A dokumentum úgy fogalmaz, hogy „az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot”.

A bizottság belső tudományos szolgálata közel 1400 terméket vizsgált meg 19 európai uniós tagállamban, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy olyan sokszínűek a forgalmazott élelmiszeripari áruk, hogy a minta nem tekinthető reprezentatívnak.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Az áruk mintegy 23 százalékának a csomagolása és az összetétele is azonos volt, 27 százalék esetén pedig a különböző összetételt feltüntették a csomagoláson.

Eltérő összetételről, de azonos csomagolásról az esetek 9 százalékában, míg eltérő összetételről, de hasonló csomagolásról az esetek 22 százalékában volt szó.

„Az eredmény vegyes képet mutat: örömmel nyugtázom, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy keleti-nyugati megosztottság alakult volna ki az összetételt illetőleg, viszont aggodalommal tölt el, hogy a feltárt tények szerint a vizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek akár egyharmada eltérő összetételű” – írta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság illetékes tagja.

Kollégája, Vera Jourová fogyasztópolitikáért felelős uniós az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy „Európa egységes piacán nem érvényesülhet kettős mérce”.

Magyarország az egyik legolcsóbb ország az EU-ban

Share.

About Author

Leave A Reply