Megoldódott a Sikoltó Múmia rejtélye

0

Közel 140 éve izgatta a tudóstársadalmat (és a rejtélyeket kedvelő nem-tudósokat is) annak az egyiptomi múmiának a rejtélye, melyet az arcára fagyott kétségbeesett kifejezéssel temettek el egykoron. Most megoldódott a rejtély.

Az egyiptomi Luxorban 1881-ben fedezték fel a múmiát arcán a fájdalom és kétségbeesés kifejezésével. A hercegnő több mint 3000 éve hunyt el, most régészek és radiológusok megfejtették a fájdalmas arckifejezés titkát.

A hercegnő szívinfarktusban veszítette életét. Atherosclerosisban azaz érszűkületben szenvedett, vélhetően ez okozta halálát is. Állapota mind a jobb, mind a bal pitvarra, a nyaki artériákra és más erekre is hatással volt.

Az arckifejezést az magyarázza, hogy a hercegnőre halála után órákkal találtak csak rá, amikorra beállt a rigor mortis (azaz a hullamerevség) állapota – írta oldalán a projekten dolgozó egyiptológus, Dr. Zahi Hawass.

„Feltételezzük, hogy a balzsamozók azelőtt mumifikálták a „sikoltó nő” holttestét, hogy az bomlásnak indult vagy elernyedt volna. A balzsamozók ezért képtelenek voltak zárt állapotban tartani az elhunyt száját vagy elfektetni, amint az más múmiák esetében szokás volt – ez magyarázhatja az arckifejezést és a testtartást” – magyarázta Dr. Zahi Hawass.

(Zárójelben csak annyit, hogy a Nysten-szabály szerint a test a halál beállta után 24 óra alatt merevedik meg, majd 48 óra múltán kezd feloldódni a merevség és 72 óra múlva lesz teljes az elernyedés.)

A gyolcson talált felirat szerint a múmia „a királyi gyermek, Meret Amon királyi testvéréé”, ami sajnos sokkal kevesebbet árul el a valódi kilétről, mint gondolnánk, ugyanis ebben az időszakban sok hercegnő viselte ezt a nevet.

A kutatás azonban nem áll le, a szakemberek remélik, hogy a múmia további vizsgálata során fény derül majd a valódi kilétre is.

Érdekesség egyébként, hogy a helyszín, ahol a múmiára találtak egy másik, sokkal híresebb múmia temetkezési helye is volt. Ő nem más, mint III. Ramszesz fáraó fia, Pentawer.

Az ő története sem hétköznapi, ugyanis egy hárem-összeesküvés központi alakja volt. Az akciót anyja szervezte és célja az volt, hogy ne a fő királyné, Iszet fia kerüljön trónra.

Az összeesküvés azonban elbukott, Pentawert bíróság elé állították, majd öngyilkosságra kényszerítették. Nem is akármilyenre, saját torkát kellett elvágnia (őt is sikollyal arcán temették el) és nem is hagyományos módszerrel balzsamozták be, hanem báránybőrbe tekerték ezzel jelezve „tisztátalanságát”.

Galériából estére Michelin-csillagos étterem

(Fotó: Kairói Egyetem)

Share.

About Author

Leave A Reply