Meglepő, melyik a világ legegészségesebb országa

0

Ha azt írjuk, hogy Olaszországgal mostanában (?) akadnak problémák, akkor jóformán nem írtunk semmit. A gazdaság évek óta egyetlen hajszálon függ, a fiatalok 40 százalékának nincs munkája, szóval a kilátások nem túl jók. Vagy mégis?

A helyzet ugyanis az, hogy ami az életkilátásokat illeti, az olaszok a fentiek ellenére verhetetlenek – legalábbis a Bloomberg globális egészségügyi indexe szerint.

Egy Itáliában születő gyerek ugyanis nyugodtan azzal számolhat, hogy simán megéri a nyolcvanas éveit (a lista túlsó felén található Sierra Leonéban ez 52 év…).

Az olaszok nem csak Sierra Leonéban élőknél, de az amerikaiaknál, kanadaiaknál, és a briteknél is jobb formában vannak, hiszen náluk jóval ritkább a magas vérnyomás, a túl magas koleszterinszint – azaz általában véve jobb egészségi állapotban vannak.

Mindez nyilván jórészt a táplálkozásnak köszönhető, hiszen a mediterrán étkezés gazdag zöldségekben, miközben nem elhanyagolható tényező az extraszűz olívaolaj elterjedt használata sem.

A Washington Egyetem táplálkozástudományi intézetének igazgatója, Adam Drewnowski korábban arról írt, milyen fontos tényező az, hogy könnyű hozzájutni friss gyümölcsökhöz, sovány húsokhoz és halakhoz.

Keress külföldi munkát a Határátkelőn, több száz ajánlat vár egyetlen kattintásra!

A Bloomberg indexének összeállításakor fontos tényező volt a várható élettartam mellett a halálozási okok, az egészségi ártalmak, és például a tiszta ivóvízhez jutás esélye is.

Nem meglepő módon a TOP5-be olyan országok kerültek még, mint Izland, Svájc, Szingapúr és Ausztrália, azzal együtt is, hogy a fejlettségnek is megvannak a maga veszélyei, például az elhízás.

Utóbbira a legjobb példa az Egyesült Államok, amely a kóros túlsúly tekintetében a lista éllovasai között szerepel, legszegényebb államaiban (Louisiana, Mississippi, Alabama és Nyugat-Virginia) az ott élők több mint egyharmada számít elhízottnak.

(Fotó: pixabay.com/NinasCreativeCorner)

Share.

About Author

Leave A Reply