Meglepő magyar fizetések

0

Folyamatosan csökken Magyarországon a különbség az alacsony és a magas keresetek között, mégpedig azért, mert a kisebb fizetések jobban emelkednek

Ezt támasztja alá, hogy a bruttó keresetek mediánja jobban nőtt, mint az átlagkereset. (A medián az az összeg, amelynél kevesebbet pontosan ugyanannyi munkavállaló keres, mint amennyien többet; 2018-ban ez bruttó 255 719 forint volt.)

A medián 67 százalékkal volt magasabb az idei első fél évben, mint 2010-ben, míg az átlag csak 60 százalékkal nőtt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Időknek a bérkülönbségek csökkenések okai között kiemelte a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelését, a hatéves bérmegállapodás kedvező hatását.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján a legmagasabb 10 százalék bére a minimálbér és a garantált bérminimum 2012. évi, nagymértékű emelkedése után a legalacsonyabb 10 százalék bérének 3,7-szerese lett.

Korábban a legjobban keresők 4,1-4,6-szer nagyobb összeget vittek haza átlagosan. Az OECD a 2017-es adatot még nem közölte, de Szalai Piroska szerint minden valószínűség tovább záródott a bérolló.

Alig utalnak haza pénzt a határátkelők

(Fotó: pixabay.com/JESHOOTS)

Share.

About Author

Leave A Reply