Meglepő helyekre vándorolnak a fiatal németek

7

Magyar ésszel kicsit nehéz elhinni, de Németországban egyre nagyobb gondot okoz a fiatal, képzett munkaerő elvándorlása. Igen, jól olvastátok, de azért fussunk neki még egyszer: a német kormány aggódik, mert egyre több német fiatal költözik el az országból.

Miközben itt, az oldalon is rendszeresen olvashattok arról, milyen problémákat okoz Németországban a bevándorlás (talán elég csak a Pegida felívelését ide idézni), közben egy másik, ellentétes irányú folyamat is egyre komolyabb fejtörést okoz a német kormánynak.

Németországba ugyan az elmúlt egy évben közel félmillió határátkelő érkezett, ők letelepedni szeretnének Európa egyik leggazdagabb és legerősebb gazdasággal rendelkező országában, akadnak, akik éppen ellentétes irányt vesznek, és máshol képzelik el a jövőjüket.

Ez már csak azért is meglepő, mert az iparban folyamatosan nő az igény a képzett (és fiatal) munkaerőre, márpedig a más országba költözők közül nagyon sokan éppen ilyenek.

Nincsenek kevesen: a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly közel 800 ezren (!!) hagyták el Németországot, jelentős százalékuk német, akik külföldön jobb lehetőséget látnak képességeik kibontakoztatására.

Ami legalább ennyire meglepő, az a célországok és az arányok: a kivándorlók 15 százaléka ugyanis Lengyelországot (!!) választja, ahol persze nagy örömmel fogadják őket – számol be róla az InfoRádió.

Ha ez nem lenne elég meglepő, a kivándorlók másik 10 százaléka Romániába költözik. Ez mondjuk annyiban érthető, hogy e 80 ezer határátkelő jelentős része második-harmadik generációs szász, akinek szülei-nagyszülei annak idején még Nicolae Ceausescu diktatúrája elől menekültek el.

Érdekes, hogy még Magyarországra is többen (4,5 százalék) költöztek (nyilván jórészt nyugdíjasok), mint a szomszédos Svájcba. Ami persze valahol érthető, hiszen jók ugyan a keresetek, de a megélhetés is drága, és nyilván sokan választják a határ mentén élők közül inkább az ingázást.

Némi meglepetést keltett a statisztikában, hogy az ugyancsak német nyelvű Ausztria alig 20 ezer német számára jelent alternatívát.

Share.

About Author

7 hozzászólás

 1. Hja, a statisztika… Nem értem a felkiáltójelet a 800.000-es szám mögött (80 millió németnek ugyanis az 1 %-áról beszélünk. Az sok ???
  Sokkal több adat kellene az elköltözök összetételéröl még mielött bármit is akarnánk sugallni a számokkal. Pl. megnézném annak a 15%-nyi Lengyelországba költözönek az összetételét. Milyen korúak, aktív dolgozók-e még, hányuknak van lengyel családi háttere,Németország mely tartományaiból költöznek stb.

  • Szerintem ahhoz képest legalábbis nem kevés, hogy Németországról általában mint célországról van szó, és eddig elég kevés szó esett arról, hogy van egy ellenkező irányú mozgás is. Persze nyilván mindenhol van ilyen, hiszen éppen ez az EU lényege, de az, hogy jórészt fiatal és képzett emberek mennek el, engem, bevallom, meglepett.

 2. Elég sok némettel dolgozom együtt és amikor megkérdeztem, miért költöztek ide, a legtöbbjüknek ugyan az volt a válasza: Németország túl anyagias. Mindenki azt nézi milyen autóval jársz, mekkora házad van. De az emberek boldogtalanok. Magyarországon viszont mindenki “szegény”. Nincs az a kényszer, hogy gazdagabbnak tűnjenek mint amilyenek valójában, és így tudnak a boldogságukkal foglalkozni.
  Egy másik német ismerősöm interneten keresztül dolgozik, helyfüggetlen a munkája és azért jött ide, mert itt olcsó a megélhetés, szépek a lányok és jók a bulik. Adót persze nem itt fizet.

  • Fenét nincs meg a kényszer. Méginkább megvan, és mivel nehezen teljesíthető, így aztán jön a chf hitel, hogy mégis meglegyen a ház, autó, nyaraló 🙂 de a lányok szépek valóban!

 3. Bróm Úr on

  Ez a cikk konkrétan semmiről nem szól. A kivándorló 1%-nyi német lakosság nagy része nyilván lengyel, román, török, stb nemzetiségű és tulajdonképpen *haza* költöznek – de ezt maga a cikk is leírja. Így nem értem, mi a hír.

  • Annyiban pontosítsunk, hogy Románia esetében írja le, Lengyelországnál nincs szó ilyenről. Egyébként nem értem, szerinted miért nem szól semmiről???

   • A Bajormagyar on

    A németek sokkal mobilabbak, mint a magyarok. Sokan mennek el, de sokan is jönnek vissza.
    Németország a ki-és bevándorlás különbözöségével évente kb. 25 ezer állampolgárt veszít. Két jelentösebb csoport van:
    1. Magasan képzett fiatalok, akik karrier és új tapasztalatok miatt hagyják itt az országot: jelentös részük már a kiköltözéskor tudja, hogy vissza akar jönni. Ha az ember egy nagyobb cégnél bevállal 2-3 év külföldi munkát, ott sokszor magasabb pozícióba rakják, mint amiben itthon dolgozott, és ha hazajön Németországba, akkor itt is ilyen pozícióban dolgozhat tovább.
    2. A „migrációs háttérrel rendelkezö“ német állampolgárok. A lengyel számok mögött is ezt gyanítom.

    Az alacsony osztrák számot is teljesen megértem: mondj egyetlen okot a fentiekböl, ami egy németet motiválna Ausztriába költözni. A magyar számokban nyilván benne van a rengeteg német diák is, akik Magyarországra jönnek pár évre tanulni: törvénytisztelö módon sokszor lejelentik a német címüket.

    Bár az egyensúly most megbillent, nem aggódnak igazán miatta: egy idöleges hullámnak tartják.

    Forrás:
    http://www.stern.de/news2/aktuell/deutschland-verliert-staatsbuerger-durch-auswanderung-2179100.html

Leave A Reply