Mégis ráfaraghatnak a nagy-britanniai magyarok

0

Egy brit elemzés szerint fennáll a kockázata annak, hogy a tartós nagy-britanniai letelepedésre a brit EU-tagság megszűnése után is teljes mértékben jogosult külföldi EU-állampolgárok közül sokan kiesnek a brit kormány által számukra kidolgozott engedélyezési rendszerből.

A Migration Observatory hétfőn ismertetett elemzése szerint a jelenleg rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján nem lesz könnyű kiszámolni még azt sem, hogy hányan nem jutnak majd hozzá az őket egyébként megillető letelepedett státushoz.

Ennek az a legfőbb oka, hogy nincsenek pontos számok azokról a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokról, akik a Brexit után is maradni szeretnének.

Az elemzőcég szakértői szerint mindemellett előfordulhat az is, hogy egyes letelepedésre jogosult EU-állampolgárok azért nem folyamodnak majd az engedélyért, mert egyszerűen nem tudják, hogy ezt meg kell tenniük, vagy tartanak attól, hogy a brit hatóságok elutasítják folyamodványukat, de közrejátszhat az elbírálási rendszer indulását követő esetleges szervezetlenség is – írta az MTI.

A Migration Observatory szerint ebben a helyzetben előfordulhat, hogy a tartózkodásra jogosult külföldi EU-állampolgárok közül több tízezren elveszítik jelenlegi nagy-britanniai jogi státusukat, ráadásul úgy, hogy ez a hivatalos adatokból ki sem derül majd.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGYETLEN KATTINTÁSRA

Sajid Javid brit belügyminiszter szerint a brit hatóságok mindössze annyit kérnek majd, hogy azok, akik a Brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet valamely súlyosabb bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazás segítségével is beterjeszthetik majd kérvényüket.

A program még az idén elindul, de az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújthassák folyamodványukat.

Határátkelő lesz a Monty Python-legenda

(Fotó: pixabay.com/itmlux)

Share.

About Author

Leave A Reply