Mégis lehet megoldás a Brexit-problémára

0

Napokkal a Brexit-tárgyalások tervezett lezárulta előtt egyre-másra röppennek fel a hírek arról, hogy sikerül-e megoldást találni a brit uniós kilépés legnagyobb problémájára, az ír-északír határt kérdésére. Nos, a legfrissebb kiszivárgott hírek szerint nem kizárt.

Most éppen a The Sunday Times konzervatív lap írta meg nem nevezett, magas beosztású forrásokra hivatkozva, hogy az Európai Unió hajlik arra, hogy az egész Egyesült Királyság a vámunió tagja maradjon a Brexit utána, így nem lenne szükség se arra a pótmegoldásra, hogy Észak-Írország maradjon a vámunió tagja és arra sem, hogy határellenőrzést kelljen bevezetni az ír szigeten.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A lap ugyanakkor úgy tudja, a támogatáshoz szükség lenne egy „kilépési záradékra”, mely kijelentené, hogy ez nem marad így örökre, különben a kormányzó konzervatívok keményvonalas képviselői nem bólintanak rá az alkura.

Az egyik legfontosabb pont, hogy az Európai Unió belemenne, hogy az áruforgalom vámkezelése ne Írország és Észak-Írország határán, hanem a gyárakban, üzletekben történne.

Mindez azért fontos, mert ír-északír határ ellenőrzésének teljes megszüntetése a megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya, ennek eltörlése sokak szerint beláthatatlan következményekkel járna – írta az Index.

Barátság minden nemzettel – 50 penny

Share.

About Author

Leave A Reply