Megint lesz ingyenes vonatozás Európában

0

Újra indul az Európai Unió programja, ami arra ad lehetőséget, hogy 12 ezer (!) fiatal ingyen körbeutazhassa Európát. Ráadásul a program a tervek szerint évről évre egyre bővül majd.

Idén nyáron tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, a novemberben megnyíló második pályázati körben pedig tizenkétezren élhetnek a lehetőséggel.

Az utazások támogatására idén 12 millió euró állt rendelkezésre, a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban azonban már 700 millió eurót terveznek erre fordítani.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az eddigi nyertes pályázók hetven százaléka szerint az InterRail-bérlet nélkül nem lett volna lehetőségük külföldre utazni. Köztük mintegy kétezer olyan fiatal volt, akinek ez volt az első önálló útja külföldön – mondta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

A pályázat feltétele, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban 18 éves. Pályázni legfeljebb négy helyszínre lehetett, a pályázatokban szerepeltetni kellett az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg.

A kiírás szerint a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, főként vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek – busz, komp -, illetve repülhetnek.

Karácsonyra küldesz haza csomagot? Jobb, ha sietsz!

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply