Megint hazacsalogatná a fiatalokat a magyar kormány

0

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint az egyik legfontosabb feladata a következő években a Nyugat-Európába kivándorolt magyar fiatalok hazacsalogatása.

Potápi Árpád János a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlésén beszélt minderről a portugáliai Fatimában.

Az államtitkár az MTI-nek azt mondta, kiemelt fontosságú a magyar identitás megóvása Nyugat-Európában is, a Kárpát-medencén kívüli 213 vasárnapi iskola támogatása, de a legnagyobb feladat hazacsalogatni egyre nagyobb számban a hazai felsőoktatásba, munkaerőpiacra a külföldön élő magyar fiatalokat, elérni, hogy Magyarországon alapítsanak családot.

Az államtitkár szerint a határátkelő fiatalok nem lépnek be a különböző szervezetkbe, ezért fontos feladatnak nevezte az évtizedek óta kint élők és az újonnan kivándorlók közti összeköttetés kialakítását.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ezt nehezíti, hogy a mostanában kivándorlóknak munkahelyük az első, hétvégi programjaikban nemigen szorítanak helyet a kapcsolatkeresésre a régóta kint élőkkel – fogalmazott Potápi Árpád János.

A besült program

Emlékezetes, hogy a 2015 tavaszán 100 millió forintos költségvetéssel indult Gyere haza fiatal! programot meglehetősen váratlanul 2016 júniusában fújta le a kormány. A cél akkor az volt, hogy lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését.

Hiába 133 cég több mint 1800 ajánlata, 2016 június elejéig összesen 95 határátkelőt sikerült hazacsábítani. A lefújás előtt egy héttel még az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nál (OFA) sikeresnek nevezték a programot, mondván, a kétéves terv 50 fiatal hazahozataláról szólt, és szó sem volt arról, hogy idő előtt leállítanák a 2017 végéig tervezett programot. Aztán mégis.

Programról most egyelőre nincs szó.

Miért nem hiányzik Magyarország?

(Fotó: gyerehazafiatal.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply