Megint Bécs a legélhetőbb város a világon

0

Megint Bécs lett a világ legélhetőbb nagyvárosa a külföldiek számára a Mercer-féle ranglistán. A „rettegéstől mentes” Budapest a 76. helyen.

A New York-i székhelyű Mercer üzleti tanácsadó cég hagyományosan 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából számos tényezőt figyelembe véve, amelyek között a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, szabadidős és sportlehetőségek is szerepeltek.

Az 1,8 millió lakosú Bécs kilencedik éve áll a toplista élén élénk kulturális életével, jó egészségügyi ellátásával és mérsékelt lakhatási költségeivel. (Lázár János nem ebben a Bécsben járt ezek szerint.)

A cég ranglistáján az első tíz nagyváros között nyolc európai található: Németország és Svájc három-három várossal áll az élmezőnyben, Új-Zéland, Kanada és Ausztrália pedig egy-egy várossal került a top tízbe.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A második helyen Zürich szerepel, a harmadikon Auckland és München osztozik. A kanadai Vancouver az észak-amerikai kontinens legélhetőbb metropolisza.

Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Latin-Amerikában pedig a 77. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. Afrikában a 89. helyen álló Durban a legjobb. London az előző év óta egy helyet csúszott vissza, így most a 41.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (75.) után a harmadik, Pozsony (80.) és Vilnius (81.) követi.

Az utolsó helyezett immár egy évtizede Bagdad, és ami még ennél is érdekesebb, a szíriai Damaszkusz hat hellyel előzi meg az iraki fővárost.

A Mercer közel 39 kritérium alapján vizsgálja a világ nagyvárosait, köztük az oktatás, a kultúra, a közlekedés, a közbiztonság, a lakáspiac és az egészségügy helyzete, a politikai stabilitás, a környezet védelme alapján.

Így építette fel magát a semmiből Ausztriában

(Fotó: vienna.at)

Share.

About Author

Leave A Reply