„Megértem őket, ha kimennek”

0

Magyarországon ma ha az ember bemegy egy étterembe, vagy egy boltba, gyakran hamarabb van kirakva, hogy szakácsot vagy eladót keresnek, mint a napi menü vagy az akciós ajánlatok. Ezt nem mi, hanem a Profession.hu vezérigazgatója nyilatkozta, hozzátéve, hogy ez nagyon komoly vészjelzés.

Martis István ugyanakkor a Pénzcentrumnak azt is mondta, hogy nemzetközi mércével mérve azért nem annyira extrém a magyarországi helyzet, csak nekünk újdonság ahhoz képest, hogy 10 százalék felett is volt a munkanélküliség.

A szakember a határátkelésről azt mondta, az mindenképpen problémát jelent, amire vannak kevésbé sikerült példák (ilyen volt a Gyere haza, fiatal! Program) és jobbak is, például egy szolgáltatóközpont, ami kifejezetten magas hozzáadott értékű munkákat hozott Magyarországra.

Utóbbiak „nagyon büszkén hirdetik, hogy rengeteg embert hoztak haza Angliából a banki szektorból. Mert vannak olyan élethelyzetek, amikor az emberek haza akarnak jönni”.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Ha valaki arra megy ki, hogy megalapozza egy kicsit a jövőjét, kifizesse a svájci frankos hitelét, akkor néhány év után haza tud jönni. Mert családot alapítani itthon más, mert más a szociális háló. Vagy a szülők megöregedtek, és haza kell jönni hozzájuk. Vagy a gyerekeket iskolába kell vinni” – mondta a Profession.hu vezérigazgatója.

„Mi is szembesültünk azzal, hogy egy csomó kollégánk elment külföldre dolgozni. Én megértem őket, ha kimennek, nagyjából ugyanazt az életszínvonalat meg fogják tartani, megtanul egy nyelvet, aztán maximum hazajön” – tette hozzá Martis István.

A szakember úgy látja, „nem veszít el semmit, ha pár évre elmegy, sőt mi azt a taktikát folytatjuk, hogy próbálunk ezekkel az emberekkel kapcsolatban maradni, és amikor hazajönnek, jöjjenek be beszélgetni, mert ha vissza tudjuk őket hozni a céghez, az egy nagyon komoly érték. Persze olyan is előfordul, hogy valaki soha nem jön vissza.”

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal!

További részletek itt!

Share.

About Author

Leave A Reply