Megéri Németországba menni?

0

Régi vitatéma, hogy egy adott országban persze többet lehet keresni, de a megélhetés is drágább lehet, szóval megéri-e kiköltözni és munkát vállalni például Németországban? Lássuk, mit mondanak az adatok!

A Németországban dolgozó magyarok medián fizetése bruttó 2156 euró. Ennél persze akad, aki többet és akad, aki kevesebbet keres, és hangsúlyozni kell, hogy bruttó összegről van szó, aminek a nettója sok mindentől függ, de ebbe most ne menjünk bele.

Az adatokat a német munkaügyi hivatal bocsátotta a G7 rendelkezésére. A gazdasági oldal szerint ez a bruttó összeg csökkent az elmúlt tíz évben, hiszen 2008-ban még 2353 euró volt a mediánfizetés.

A csökkenés oka az, hogy azóta megnyílt a német munkaerőpiac, ami a képzetlenebb, így rosszabbul fizetett munkavállalókat is felszívta.

NÉMETORSZÁGI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Ami a nettó béreket illeti, a német és a magyar között majdnem háromszoros a különbség. Még ha az Eurostat adatain alapuló vásárlóerő-paritáson számolunk is (azaz figyelembe vesszük az eltérő árakat), akkor is 30-70 százalékkal többet ér a németországi fizetés.

Arról nem beszélve, hogy a forint folyamatosan vesztett értékéből az euróval szemben, ez is a külföldi munka javára billenti a mérleget. Eközben a magyar béremelkedést pozitív hatásait a forint árfolyamának gyengülése „vitte el”.

A 2017-es adatok szerint 98 ezer magyar állampolgár dolgozik Németországban, a nem dolgozó felnőtteket és a kint élő gyerekeket is beleszámolva pedig 207 ezer Németországban élő magyar állampolgárról tudnak a német hivatalok.

Újabb mérföldkövet léptek át a németországi magyarok

Share.

About Author

Leave A Reply