Megéri külföldre orvoshoz menni?

0

A magyar egészségügy olyan, amilyen (hosszan lehet és szoktak is vitatkozni róla), a magyarok mindenesetre meglehetősen elégedetlenek vele. A kérdés az, hogy megoldás lehet-e az, ami más országokban már előfordul, azaz külföldre menni gyógyulni.

Egy korábbi kutatás szerint a 30 és 49 év közötti magyarok fele súlyos betegség esetén hajlandó lenne magát külföldön kezeltetni. Persze egy ilyen akció rengeteg pénzbe kerül, de mi a helyzet a kisebb problémákkal?

A Pénzcentrum egyik olvasója írt arról, hogy síeléskor rosszul lett a kruppos gyermekük, akivel az osztrák kórházba voltak kénytelenek bemenni. Annak rendje s módja szerint el is látták a gyereket.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Viszont kaptak számlát is, és ugyan az összeget fedezte a biztosításuk, így is érdekes lehet, mennyiben került (volna) egy ilyen ellátás.

Nos, a végösszeg 49,11 euró (kb. 15 300 forint) lett, amiért kaptak egy általános vizsgálatot (31,1 euro = 9700 forint), vérképet (kis rutint és vérvételt 3,9 euróért, ami körülbelül 1215 forint), CRP-szint mérést a gyulladások kizárásához (9,73 euro = 3032 forint), valamint a vérképhez tartozó, savval kapcsolatos extra vizsgálatot (4,38 euro = 1365 forint).

A Pénzcentrum idéz egy 2015-ös KSH-s tanulmányt, mely szerint a kórházi orvosok átlagosan 10 ezer forintnál is több hálapénzt kapnak vizsgálatonként – így ez a 15 ezer forint már elgondolkodtató lehet.

„Ausztriában egy zárt bonbont sem lehet elfogadni. Ha kinyitják és látszik, hogy nincs mellé csomagolva boríték, akkor rendben van. Ugyanis ha valaki orvosként pénzt fogad el a pácienstől és ez kitudódik, azonnal kirúgják” – mondta korábban egy Ausztriában dolgozó magyar orvos.

Mi nem jó Ausztriában?

Share.

About Author

Leave A Reply