“A megélhetésért szét kell szakadnia a családnak”

0

Alighanem szinte mindenkinek van olyan ismerőse ma Magyarországon, akinek valamelyik családtagja külföldön él és dolgozik. Különösen nehéz egy olyankor, amikor a már idősödő szülők élik át, hogy a gyermekük másik országban folytatja az életét.

Idén lesz 70 éves Gizella, akinek fia, Attila és egyik unokája is Németországban él. Gyermeke annyiban különleges, hogy őt nem a nagyobb fizetés és a jobb munkaajánlat csábította külföldre.

Attila ugyanis nyitott gerinccel született és ugyan a műtéteknek köszönhetően megtanult járni, teljes életet élt, dolgozott, 2010-ben végül mégis kerekesszékbe került.

Nem akart belenyugodni, de hiába kerestek fel rengeteg orvost, Magyarországon senki sem tudott segíteni. Így aztán Attila külföldi kórházaknak írt, míg végül az egyikben megműtötték, és azóta vezetni is tud.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A műtét 5 millió forintba került, és a felépülés alatt körülbelül még egyszer ekkora összeget kellett elkölteniük. Jelzáloghitelt vettek fel a házukra, emellett közeli és távoli ismerősök és ismeretlenek segítettek anyagilag.

Ezért Németországban dolgoztak mind a ketten, ám Gizellának haza kellett költöznie beteg édesanyjához, Attila kint maradt. Unokája 5 évvel ezelőtt költözött ki szintén Németországba.

„A barátjával mentek ki, a barátja szülei ugyanis már kint dolgoztak. Így könnyebb volt elindulni nekik. Sikerült berendezkedniük, most egy szép nagy lakást bérelnek, és várhatóan egy hónap múlva születik meg a dédunokám” – mesélte Gizella.

„Nekem nagyon nehéz, mindig azt szoktam mondani, ha róluk kérdeznek, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet” – mondta, hozzátéve, a lánya és a lányának a két gyereke Magyarországon laknak, de már a legkisebb unokája is tervezgeti, hogy külföldre költözik.

„Szomorú, hogy a megélhetésért cserébe szét kell szakadnia a családnak. De Attila jól boldogul kint, van állása, vett egy autót és a keresetéből rendezni tudja a tartozásait”- mesélte, hozzátéve, hogy annyit viszont a férfi sem keres, hogy a törlesztők, a lakbér és a rezsi mellett jelentősen segítse anyagilag édesanyját.

Gizella egyelőre nem tervezi, hogy visszatérne Németországba, hiszen most az édesanyjának van rá szüksége, ám nem zárta ki, hogy később a fia és az unokája után megy.

„Tartok a jövőtől. Most még el tudom látni magam, de eljön az idő, amikor majd segítségre szorulok, és ha a család külföldön lesz, megyek én is utánuk” – mondta a Pénzcentrumnak.

A kormány szerint 15 ezerrel kevesebb a határátkelő

Share.

About Author

Leave A Reply