Megdöbbentő adat a német szegénységről

0

Aligha gondolta volna bárkit, ettől még igaz: a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legfrissebb kutatása szerint a németek meglepően nagy hányadát veszélyezteti az elszegényedés vagy a kirekesztettség.

A Destatis adatai azt mutatják, hogy majdnem minden ötödik németet fenyegeti a szegénység vagy a kirekesztettség. Tavaly a lakosság 19,7 százalékát, 16 millió embert élt így.

Érdekeség, hogy az az arány 2008 óta alig változik – 2015-ben 20 százalék volt -, és elmarad az Európai Unió egészét jellemző 23,5 százaléktól.

Azt azért nem árt tudni, hogy az uniós vizsgálat módszertana szerint azokat fenyegeti az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata, akiknek élethelyzetére jellemző az úgynevezett relatív jövedelmi szegénység vagy a súlyos anyagi nélkülözés, vagy pedig a család alacsony munkaintenzitása.

A relatív jövedelmi szegénység azt jelenti, hogy az illető nettó havi jövedelme nem éri el a lakosság egészére jellemző jövedelmi középérték 60 százalékát. Ez 2016-ban Németországban egyszemélyes háztartás esetén 1064 euró (330 ezer forint) volt, kétgyerekes család esetén 2234 euró.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd nálunk!

Ennek alapján tavaly a lakosság 16,5 százaléka – 13,4 millió ember – élt relatív jövedelmi szegénységben, arányuk 0,2 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest és elmaradt a 17,3 százalékos EU-s átlagtól.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők közé azokat sorolják, akiknek életére legalább négy jellemző a vizsgált kilenc probléma közül. A vizsgált problémák közé tartozik például az, hogy valaki nem tudja rendszeresen fizetni a számláit, nem tudja rendesen fűteni a lakását vagy nem jut legalább kétnaponta meleg ételhez.

Egy család munkaintenzitása akkor minősül alacsonynak, ha a munkaképes korú családtagok a lehetséges munkaidejük 20 százalékánál kisebb részét töltik munkával.

Németországban tavaly a lakosság 9,6 százaléka élt ilyen családban, ami kevesebb a 2015-ös 9,8 százaléknál és elmarad a 10,4 százalékos uniós átlagtól – áll a Destatis jelentésében.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/vitaliy-m)

Share.

About Author

Leave A Reply