Megalázott hazatérő magyarok

2

Azt gondolod, a hazatérőket tárt karokkal fogadják? Hát nagyon tévedsz – legalábbis ez derült ki abból a műsorból, melyben hazaköltöző magyarokat kérdeztek tapasztalataikról.

Angliából, illetve Skóciából tért haza az a három család, melynek tagjai az RTL Klub Házon kívül című műsorának nyilatkoztak az ország három különböző pontján. Ami mindhárom esetben összecsengett: néha mindannyian úgy érzik, bárcsak ne jöttek volna vissza, mert megalázóan bántak velük a hivatalokban.

Egy fiatal pár hosszú ideig Bristol mellett dolgozott, mert az magyarországi keresetükből nem tudták volna fizetni a hitelüket. Tavaly költöztek vissza Magyarországra, a férj korábbi fizetése töredékéért dolgozik itthon.

Hónapokig kellett várniuk terhes felesége TAJ-kártyájára, aki így nem tudott orvoshoz járni csak úgy, hogy minden vizsgálat után fizetett. Ráadásul az asszonyt a munkaügyi hivatalban migránsnak nevezték, és félre is tájékoztatták: azt mondták neki, hogy ha fizetni maga után a TB-t addig, amíg tisztázzák az angliai jogviszonyát, akkor járhat orvoshoz, de mégsem így történt.

A riportban megszólalt egy másik anyuka is, aki Londonból költözött haza, és a munkaügyi hivatalban róla is migránsként beszéltek, ráadásul a csecsemőgondozási díjat (CSED) sem kapja az államtól, pedig az minden kisgyerekesnek járna.

Egy másik, szintén hazaköltöző család pedig hónapok óta nem kapja meg a nagyobbik gyerekük TAJ-kártyáját, enélkül viszont nem fogják tudni beíratni az óvodába. Orvoshoz is csak akkor tudnak menni, ha sürgősségi ellátásra van szüksége.

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Agnes Polyvas on

    Sajnalom hogy ilyen dolgokkal kell szemben nezzenek ezek a csaladok. Ha valaki is vegig gondolna milyen nehez is volt ott hagyni a megszokott otthont es milyen dolgok hozzak az emberben azt a dontes hogy rovidebb vagy hoszabb ido utan vissza terjenek hazajukba, akkor talan jobban bannanak az emberekkel. Sajnos az emberek mar csak ilyenek. Egy reszt a burokracia, es mas reszt az emberek kihasznaljak azt ahova ultete vannak, hogy ember tarsaikat vissza tartsak, es meg akadalyozzak oket. Talan meg is buntessek azert amit tettek. Nehez ezt elhinni hogy miert is okoz ez oromet eggyeseknek. Remelem sikerulni fog a papirok elintezese, es az ujra letelepedes. En magam is tavol elek szulohazamtol, es ismerek olyanokat akik vissza koltoztek szulo hazajukba, Szivbol remelem, hogy embersegesen bannak veluk, mert nem egy konnyu es egyszeru dolog mind ezen keresztul menni. Kivanok sok szerencset mindenkinek, barhova is vigyen a sors ebben az eletben benneteket.

  2. Én meg olyan hazaköltözött házaspárt ismerek, akiknek külföldön születtek a gyermekeik, és semmi, a riportban közölt problémát nem tapasztaltak. Ha az RTL KLUB (de bármelyik média) valamilyen szenzációt akar, akkor olyat csinál. Nem kell készpénznek venni a televízióból, vagy a NET- ről jövő információt! Arra kiválóan alkalmas, hogy egymás ellen hangolja az embereket.

Leave A Reply