Ezt látjátok az ablakotokból

0

Nézzük, mit látnak a határátkelők az ablakaikból! Izgalmas utazás lesz, a helyszín és a látvány változatos, Stockholmtól Bogotáig. Minden beküldőnek köszönet a képekért, egy élmény őket megosztani.

Induljunk el Svédországból, ahonnan Brigi küldött képet. „Van egy pici erkélyünk, ott szoktam újságot olvasva reggelizni hétvégenként, meg grillezni nyáron a vaddisznó-kolbikat a kis elektromos grillen. Imádok kinézni, mert hatalmas tölgyfák vesznek körül, télen is szépek mikor a hótól roskadoznak. Most épp 24-26 fok, erős UV-sugárzás mellett, leégésveszélyes :). Az jut eszembe, hogy milyen szuper jó dolgom van!”

Anita szintén Svédországból, Stockholmból osztotta meg a kilátását.

stockholm.jpg

„Nagyvàrosban, de mégis zöld környezetben, ez Stockholm.”

Vilma Bajorországból küldött egy nyugalmat sugárzó képet.

bajoro.jpg

Péterék Ausztriában élnek. Salzburgban két hete is jártunk, most egy újabb magyar lakója mesél röviden.

ausztria.jpg

„Mi Ausztriában, Salzburg Aigen nevű városrészében élünk, lassan 2,5 éve. A ház egy teljesen átlagos háromemeletes, soklakásos épület, de szerencsére a mi lakásunk nem az utcára, hanem a ház mögött lévő kis erdőre néz.

Aigen Salzburg délkeleti “végén” fekvő külváros, rengeteg zölddel, folyóparttal, csendes utcákkal. Ugyanakkor (főleg, hogy eleve nem egy nagyvárosról beszélünk) a jó közlekedésnek köszönhetően 15 perc alatt a belvárosban találja magát az ember, akár tömegközlekedéssel, akár kerékpárral, akár autóval.

Az külön szerencse, hogy 700 méterre van a munkahelyemtől (előbb volt állásom és csak utána találtam a lakást), így bár szeretnénk egy olyan házba költözni, aminek van egy kicsi (!) kertje, nem szívesen mennénk el innen.”

Norbert igazán festői helyen lakik, aminek már a neve is egy rejtvény. Pantano del Guadalhorce, Ardales,Málaga,Spanyolország.

malaga.jpg

„Nos, engem ez a látvány fogad,ha ablakot,vagy ajtót nyitok,vagy ha a teraszon állok.”

Emese rögtön két határátkelés ablakaiból is tudósít, az előzőekhez kapcsolódva Spanyolországból, a Costa del Solról, és a kicsit borúsabb Londonból.

emese_costadelsol.jpeg

emese_london.jpg

Ilona a Facebookon küldte a képeket Cardiffból.

Cardiff 2 (via Facebook_Nyerges Ilona).jpg

Cardiff 1 (via Facebook_Nyerges Ilona)_1.jpg

Anetta és családja pedig az ír fővárosban lakik. A kilátás talán nem festői, egyelőre, viszont sok munka van benne.

„Az utca túloldalán az előttünk levő épület fala látható, ezt bámuljuk már 8. éve. Plusz az árnyékos oldalon lakunk, soha nem süt be a Nap. Amúgy sem süt sokat, mert ugye az ír időjárás. Ez itt Dublin 8, az otthonunk 2006 óta. Más már rég felakasztotta volna magát. Mi egyelőre még bírjuk, a lakás olcsó és rengeteg munkánk fekszik már benne.”

Attila a messzi Bogotából küldött képet.

bogota.jpg

„Ez az én jelenlegi kilátásom Bogota külvárosában, Columbiában. Mivel a város nagyon magasan van a hegyekben, ha süt a nap gyönyörű kék az ég. Amúgy a közhiedelemmel ellentétben, Bogotában állandóan hűvös idő van, kb. az otthoni késői októberinek megfelelő, sok esővel.

Nagyon szeretem ezt a lakást habár eléggé kint van a városból, kb. egy óra bejutni a belvárosba, de ez itteni viszonyok közt jónak számít. Ami meg furcsa viszont, hogy elektromos kerítéssel és fallal van körülvéve a lakóház, és 24 órás porta- és biztonsági szolgálat van, de ez sajnos az itteni viszonyok közt muszáj (habár közel sem olyan veszélyes a város, mint a hírekben lehet néha hallani).

Szóval üdvözlet Dél-Amerikából, a latin Londonból, én minden hibája ellenére nagyon szeretem Bogotát.”

Végül pedig Franciskával visszatérünk körutunkról északra, Finnországba.

„Küldök négy fotót, évszakonként nagyjából így változik a kép, ami a hálószobából és a konyhából reggelente a szemünk elé tárul. A finn férjemmel Helsinkitől 40 km-re északra élünk egy kisvárosi lakótelepen, amit a képen is látható fenyők sűrűn öveznek. Ha kinézünk az ablakon, sokszor látunk mókust futkározni a fán vagy madarak sétálnak a fűben, de nemrég láttunk sündisznót is. Szóval, nem a magyar lakótelepi feeling, annál kicsit barátságosabb. Nagyon szeretünk itt lakni.

Az 1. fotó télen készült – magyar időszámítás szerint tavasszal -, március 15-én. A 2. kép egy héttel korábban… A 3. kép április eleji, este 8, naplemente. A 4. kép május végéről van, amikor közel 30 fokos meleg volt itt is. Őszi képem még nincs, mert február elején költöztünk ebbe a lakásba, de nagyjából ezek a dolgok váltakoznak, ha kinézek az ablakon.”

(A poszt először 2014 júliusában jelent meg a Határátkelő blogon.)

Share.

About Author

Leave A Reply