Még tovább butítják a szakképzést

0

Biztosan van értelme a dolognak, mindenesetre érdekes ötlet, hogy a jövőben a kormány tervei szerint már nem is teljes szakmákat tanítanának meg a leendő munkavállalóknak, hanem csak egyes részterületeket, amire az adott pillanatban a gazdaságnak szüksége van. Példát is mondott rá az államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelentett be, hogy éppen szakképzett és szakképzetlen fizikai dolgozókból van épp hiány a gazdaságban, ezért „keresletvezérelt” képzés kell.

A gyakorlatban ez Cseresnyés Péter szerint azt jelentené, hogy az állam egészen közelről vizsgálja majd, adott pillanatban mi kell a vállalatoknak, és ahhoz igazítják a gyors képzéseket.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Mindez egészen konkrétan azt jelentené, hogy törvényben rögzítik a „rész-szakképzést”, azaz előfordulhat, hogy már nem is tanítanának meg egy egész szakmát, csak éppen azt a részét, amire szükség van.

Az államtitkár példát is hozott: „ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat”.

Kíváncsian várjuk.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

Share.

About Author

Leave A Reply