Még nincs lejátszva a határátkelők ausztriai családtámogatásának kérdése

0

Olyannyira nincs, hogy a visegrádi országok fellépése nyomán uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében. A döntés 40 ezer magyar családot érinthet.

Ausztria január elsejétől a gyermekek után járó családi ellátásokat a kibocsátó ország összegeihez igazítja az Ausztriában dolgozó uniós, így magyar állampolgárok esetében, ha a gyermek nem lakik az Ausztriában dolgozó szülővel, hanem otthon maradt. Ez a gyakorlatban a támogatások csökkentését jelentené.

A V4 országok, valamint Litvánia, Szlovénia és Bulgária nyílt levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, Marianne Thyssen, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa jelezte, hogy a testület vizsgálatot indít az osztrák döntés uniós joggal való összeegyeztethetőségéről.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint azért döntöttek így, mert a V4-ek, valamint Bulgária, Litvánia és Szlovénia szerint a döntés súlyosan sérti az uniós jogot, az egyenlő bánásmód elvét és a szociális biztonsági koordináció alapelvét, illetve indokolatlan megkülönböztetést jelent, hiszen a külföldi munkavállalók ugyanolyan mértékben adóznak és fizetnek járulékot, mint az osztrák munkavállalók.

Marianne Thyssen válaszlevelében jelezte a magyar kormánynak: a EB meggyőződése, hogy a szabad mozgás elve alapján minden uniós állampolgárt azonos jogok illetnek meg, és senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a családtámogatások tekintetében sem.

Az osztrák családtámogatások indexálása legnagyobb mértékben a magyar családokat, közel 40 ezer magyar gyermeket érint.

“Néha már szégyellem az ausztriai fizetésem”

Share.

About Author

Leave A Reply