Még mindig rengeteg magyar kapja zsebbe, feketén a fizetését

0

Az év első hónapjában hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért, a bruttó 138 ezer forintra emelkedett legalacsonyabb fizetésért. Már ha igaz, ami egyáltalán nem biztos, hiszen egyes szakmákban még ma is rengetegen zsebbe kapják a minimálbér feletti részt.

A szakmához kötött garantált bérminimumot, 181 ezer forintot a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 876 ezer munkavállalónak kell kifizetni.

Ugyanakkor a Munkástanácsok elnöke a Magyar Időknek azt mondta, a legkisebb keresetekért a dolgozók nagyjából egyharmadát foglalkoztatják, ez az adat relatíve nem rossz – legalábbis szerinte.

Palkovics Imre hozzátette, a legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az építőipar betanított munkásai kapják, de a turizmus és a vendéglátás területén is jellemző a minimálbér.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ugyanakkor például Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke annyiban árnyalta a képet, hogy sokan alig keresnek néhány ezer forinttal többet a garantált bérminimumnál.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint a területükön működő vállalkozások körében továbbra is jellemző a szürkefoglalkoztatás, a minimálbéresek közül sokan zsebbe kapják keresetük többi részét.

A hivatalosan minimálbéren foglalkoztatottak száma jelentős a feldolgozóiparban, a gyártás területén, illetve az ágazatban működő kis- és középvállalkozásoknál.

A zsebbe fizetett jövedelem bevett gyakorlat a feldolgozóipari kis cégek mellett a benzinkutakon, a gépkocsivezetőknél, valamint egyéb kkv-knál.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply