Még jót is tehet az angolnak a Brexit

0

A korábbi vélekedéssel ellentétben nőhet az angol nyelv jelentősége az Európai Unióban az Egyesült Királyság tervezett jövőbeli kilépése nyomán.

Noha a brit kiválásról szóló népszavazás után egy ideig sokan úgy gondolták, hogy a Brexit nyomán ismét a francia nyelv válik meghatározóvá az európai diplomáciában, ez nem feltétlenül lesz így.

Bár az Egyesült Királyság távozása után mindössze két, viszonylag kisebb uniós államban – Írországban és Máltán – marad hivatalos nyelv az angol, bizonyos nem francia anyanyelvű tagországok (például Lengyelország, Olaszország vagy Csehország) kifejezetten szeretnék, ha egyértelműen az angol lenne az EU-n belüli kommunikáció elsődleges nyelve – írta a Politico brüsszeli hírportál.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az angol már hosszú idő óta az Európai Unió első számú munkanyelvének számít, a folyamat különösen a kelet- és közép-európai államok felvétele után gyorsult fel, amelyekben a francia kevésbé volt elterjedt, mint Nyugaton.

A francia nyelv utolsó védőbástyájának az Európai Bíróság számít, hivatalos források szerint azonban már a luxembourgi székhelyű testületnél is azt fontolgatják, hogy bizonyos ügyekben az angolt is használják a francia mellett.

Nyelvtudás: szégyenpadon Magyarország

(Fotó: pixabay.com/kalhh)

Share.

About Author

Leave A Reply