Még évtizedekig elvándorolnak a fiatalok

0

Az előrejelzések szerint akár még 60 év múlva is érzékelhető lesz a különbség Kelet- és Nyugat-Európa népesedési viszonyai között, nem utolsósorban a fiatalok elvándorlása miatt. Mi vár Magyarországra?

Európa fejlettebb, északi és nyugati részén a következő évtizedekben is magasabb lesz a termékenység, hosszabb az életkilátás, mindezek mellé többen érkeznek majd, mint elmennek, addig Kelet- és Dél-Európában éppen fordított tendencia várható – derült ki a KSH „Népesedési világnap, 2018. július 11.” című kiadványából.

Két éve a 28 európai uniós tagállam közül tízben csökkent, 18 esetében viszont nőtt a népesség. Az országok többségében a bevándorlás játszotta a főszerepet. A legnagyobb mértékű migrációs többletet Máltán (19 ezrelék), Luxemburgban (16 ezrelék), Svédországban (12 ezrelék) és Ausztriában (7,5 ezrelék) mérték.

KÜLFÖLDRE MENNÉL? VÁLOGASS ITT 1000 ÁLLÁS KÖZÜL!

A csökkenő népességszámú országokra egységesen jellemző természetes népességfogyást 4 államban – Litvániában, Lettországban, Bulgáriában és Romániában – tovább fokozza a nemzetközi vándorlási veszteség, a többiben viszont a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat fékezi a migrációs többlet – írta a kamaraonline.

A legnagyobb visszaesés Litvániában (42 százalék), Bulgáriában (35 százalék), Lettországban (34 százalék) és Görögországban (33 százalék) várható. További jelentős, 20–30 százalék közötti népességcsökkenést prognosztizálnak még Portugáliában, Romániában, Lengyelországban és Horvátországban.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Magyarországon a természetes fogyást némileg ellensúlyozza az érdekes módon pozitív vándorlási egyenleg, ezzel együtt is 2080-ra 8,7 millióra csökkenhet a népesség az Eurostat szerint, ám még ezzel is az uniós középmezőnyben leszünk.

A következő évtizedekben arányaiban Luxemburg marad a legvonzóbb bevándorlási cél (81 százalékos népességnövekedéssel), de komoly bevándorlással kell számolnia Svédországnak (44 százalék), Írországnak (30 százalék), az Egyesült Királyságnak és Belgiumnak (25–25 százalék).

Leginkább a szakmunkások mennének el

Share.

About Author

Leave A Reply