Még csak most jön a neheze

0

Az első nagy szakasz véget ért az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a britek kilépéséről folytatott tárgyalásokon, ám a legtöbb szakértő (és politikus) egyetért abban, hogy a neheze csak most jön. De miért is?

A januárban kezdődő második szakasz napirendjén ugyanis először a brit kormány által javasolt átmeneti időszakról szóló tárgyalások szerepelnek. Erre a szakaszra a brit kormányfő szerint azért van szükség, mert a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019 márciusában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatokat megalapozó feltételrendszer számos elemét.

Theresa May két évre taksálta az új szabályok bevezetéséhez szükséges időt. London elfogadta, hogy e bevezetési időszak alatt Nagy-Britannia és az Európai Unióban maradó országok még a jelenlegi szabályok alapján férhetnek hozzá egymás piacához, jóllehet a brit kormány ki akar lépni az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Az Európai Unió a jelen helyzet szerint ragaszkodik ahhoz is, hogy az átmeneti időszakban az EU-bíróság joghatósága változatlanul kiterjedjen Nagy-Britanniára, és ahhoz is, hogy ebben az időszakban London érvényesítse az új uniós jogszabályokat.

A brit gazdaság számára a legnagyobb tétje azonban annak lesz, hogy milyen kereskedelmi megállapodást sikerül elérni a második tárgyalási szakaszban az Európai Unióval.

Ugyanis ha Nagy-Britannia átfogó kereskedelmi egyezmény nélkül lép ki az unióból, az EU-val folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai lépnek életbe.

A WTO-szabályozás alapján viszont vám-, illetve nem vámjellegű akadályok emelkednének az évente csaknem 640 milliárd euró értékű, jelenleg teljesen vámmentes kétoldalú kereskedelmi forgalom elé. Ennek elkerülése érdekében London átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Na, ez nem lesz egyszerű.

Gyakran felmerül ezzel kapcsolatban Kanada példája – emlékeztet az MTI elemzése, ami gyorsan hozzáteszi, hogy az észak-amerikai országnak hét évébe telt egy ilyen egyezmény megkötése az EU-val, Londonnak viszont jövő októberre megállapodásra kellene jutnia az unióval.

Ráadásul a kanadai-EU szabadkereskedelmi szerződés nem terjed ki a szolgáltatások kereskedelmére, márpedig a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát a szolgáltatási szektor állítja elő, és ezen belül is kivételes súlya van a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának.

Mindezeket végiggondolva Londonban és Brüsszelben sokan igazat adnak Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, aki a minap kijelentette: „a neheze még csak most jön”.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd nálunk!

Share.

About Author

Leave A Reply