Meddig ellenőriznek még az osztrák határon?

0

Mi is megírtuk, hogy hat új átkelő nyílik a magyar-osztrák határon, ugyanakkor még mindig okozhat problémát, hogy Ausztria (Schengen ide, Schengen oda) továbbra is ragaszkodik a határellenőrzéshez.

Olyannyira, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, Ausztria az ideiglenesnek mondott, de „lassan már állandósított” határellenőrzés meghosszabbításán dolgozik, amit a magyar kormány nagyon komoly veszélynek tekint a schengeni rendszerre nézve.

Ausztriai állások tömkelege a Határátkelőn! Keress, találj!

A trükk az, hogy élhetnek a schengeni kódex 25. pontjával „a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén, különösen terrortámadásokat vagy -fenyegetéseket követően, vagy a szervezett bűnözés miatti veszély esetén”.

Az osztrák lépés nem egyedülálló, az öt ország közül, amelyek bevezették az ideiglenes ellenőrzéseket, kettő már váltott is. Németország és Dánia a 25. pont alapján jelezte, hogy folytatja a határellenőrzéseket, vagyis egyszerűen csak jogalapot cserélt – emlékeztetett az Index.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolta, hogy ezt a határidőt tolják ki egy évre. Ráadásul „kivételes esetben” meg is hosszabbíthatják összesen két évvel.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply