Másfél hónap a lezárt Tokióban

0

Japán (pontosabban a japán kormány) sokáig próbálta tagadni a járvány jelenlétét (komoly érdekei fűződtek hozzá, mást ne mondjunk, rögtön az idei évre ütemezett, aztán jövőre áttett olimpia), aztán csak megadta magát. Hogy ebből mi lett, arról Tshabee mesélt.

„A korlátozások amúgy nem kötelező érvényűek, csak nagyon-nagyon szép kérések, úgyhogy ha bárki úgy dönt, hogy nem tartja be őket, a hatóságok gyakorlatilag nem tudnak mit tenni vele. Viszont így is meglepően sokan tartják be őket azóta is. Nyilván nem mindenki, de majdnem.

A mozik meg a plázák itt is gyorsan bezártak (leszámítva a bennük található élelmiszerüzleteket), meg velük együtt sok étterem meg kávézó is. A legtöbb szupermarketben és egyéb boltban meg étteremben pedig bevezették a rövidített nyitvatartást.

Persze azért a pánikvásárlók előtte még gyorsan megpróbáltak lerabolni mindent, amit értek, de szerencsére nem tudtak hiánycikket csinálni semmiből. 🙂 Külön idősáv viszont sehol sincs fenntartva az időseknek, mint otthon.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Időközben jártam Shinjuku-ben is, kétszer is. Tekintve, hogy az a világ legforgalmasabb vonatállomása, nem hittem volna, hogy a korlátozásoknak bármi hatása lesz az ottani jól megszokott tömegre, de lett. Nem is akármilyen.

Eleve a Yamanote vonalon is alig lézengett pár ember. Persze alapba nem a legforgalmasabb idősávban szoktam utazni rajta, de akkor sem láttam még olyat, hogy csak 3-4 ember üldögéljen az egész kocsiban…

A kórházban, ahol már visszatérő vendég vagyok, nem fogad új betegeket, csak időpontosokat. (Meg gondolom sürgősségi eseteket.) Valószínűleg ennek is köszönhetően voltak ott annyira kevesen. De legalább a szokásos várakozási idő töredéke alatt végeztem a dolgommal. (…)

Aztán persze második hullámra felkészülni! Merthogy a japánok még négy hónap elteltével is botrányosan keveset tesztelnek.”

A teljes beszámolóért (ami jórészt még a május második felében aktuális helyzetet mutatja be) sok érdekes képpel ide kattints!

Roskadozó Tokió

Share.

About Author

Leave A Reply