Mark Zuckerberg elképesztő ingatlanvagyona

0

A Facebook vezetője, Mark Zuckerberg 59 millió dollárért vett két parti ingatlant a Tahoe-tónál néhány hónapja. A milliárdosnak így már tíz ház van a nevén négy helyszínen: a Sierra Nevada-i tavon kívül Palo Altóban, San Franciscóban és Kauain, egy hawaii szigeten. Most ezeket nézzük meg alaposabban.

Mark Zuckerberg egy 460 négyzetméteres házban él Palo Altóban, Crescent Park városrészben. 2011 májusában vette 7 millió dollárért. Azóta egy mesterséges intelligencia asszisztenssel szerelte fel a házat.

Vagyonát 71,5 milliárd dollárra becsülik, de ehhez képest az öt hálószobás és öt fürdőszobás otthon eléggé visszafogott, a funkcionalitás fontosabb a fényűzésnél. Azért egy nagyobb kert és medence tartozik hozzá, belül pedig hatalmas konyhával rendelkezik a ház.

Mark Zuckerberg 2012-ben elkezdte felvásárolni a környező házakat, összesen négyet. Ezekre 43 millió dollárt költött. Először még visszabérelhették tőle a korábbi tulajdonosok, de az volt a terve, hogy ledózerolja és új házakat épít a helyükön.

A városi hatóságok azonban nem járultak ehhez hozzá. Végül a milliárdos másik tervvel állt elő: két házat felújíttatott, kettőt pedig teljesen újraépíttetett.

Maradva Kaliforniában, San Franciscóban is bevásárolt Zuckerberg: 2013-ban 10 milliót áldozott egy 510 négyzetméteres házra. A 17 hónapig tartó renoválás még további 1,6 millióba került.

Újraterveztette a konyhát és a fürdőt, valamint pincét, üvegházat és médiaszobát alakíttatott ki. A munkáknak nem örültek a szomszédok, ugyanis nem lehetett hol parkolni.

Az 1928-ban épült ház Noe Valley és Mission District városrészek között, a Dolores Heightson, a 21. utcában található, egy ingatlanos szerint olyan helyen, ahol nem ilyen gazdag embert keresnénk.

2014-ben Kauai szigetén bővítette ingatlanportfolióját: 100 millió dollárért vett két vízparti területet. Akkor azt mondta, az a célja, hogy természetes szépségében őrizze meg a 300 hektáros birtokot. Később, 2017-ben egy további 36 hektáros területet szerzett meg a szigeten 45 millióért.

A birtok része egy korábbi cukornád ültetvény, amelyhez nagyjából 800 méteres fehérhomokos partszakasz és biofarm tartozik. Ezen a területen 80 ház építését engedélyezték, de a Facebook-vezető csak egyet tervezett: 560 négyzetméteres épület, hatalmas garázzsal és biztonsági központtal.

Később még további területeket szerzett meg a helyiektől, de egy jogi vita miatt nem tudta mindegyiket megvásárolni, amit akart.

Aztán legutóbbi télen 59 millió dollárt fizetett két parti házért a Tahoe-tónál, az erdő rejtekében. Egyik szomszédjában a Hewlett Packard-alapító Bill Packard családja él.

Az egyik épület közel ötszáz négyzetméteres, hat háló, öt és fél fürdő van benne. Ezen a telken egy kisebb vendégház is áll.

A másik ház az olcsóbb, 22 millióba került, de ebben nyolc háló és kilenc és fél fürdő van. Nagyjából hatvanméternyi privát partszakasz tartozik a területhez, saját mólóval.

Ezzel még nem éri be, egy harmadik házat is megvenne a tónál Zuckerberg.

Hol él a legtöbb milliárdos?

Share.

About Author

Leave A Reply