Máris összevesztek a franciák és a németek

0

Ahogy elkezdődtek a francia-német egyeztetések az eurózóna jövőjéről, máris összevitatkoztak a felek, méghozzá azért, mert a németek jóval szigorúbb pénzügyi szabályok alapján erősítenék az övezet integrációját, mint a franciák.

A németek ugyanis úgy gondolják, amennyiben egy euróövezeti ország a jövőben adósságválságba kerül, kötelezni kellene a kormányát az államadósság átütemezésére úgy, hogy a kötvényeket kezükben tartó magánhitelezőket (bankokat, befektetési alapokat) rábírják követeléseik egy részének elengedésére.

A Financial Times szerint ez lenne a feltétele annak, hogy az ilyen ország az eurózóna közös pénzügyi biztonsági alapjából (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) hitelt (mentőcsomagot) kapjon.

Ausztriába, Németországba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter viszont azt mondta újságíróknak, hogy a párizsi vezetés szerint ez visszatartaná a befektetőket az eurótagállamok kötvényeinek vásárlásától.

A veszteség nagyobb kockázata miatt magasabb hozam formájában többet kérnének a kölcsön adott pénzükért. Egy ilyen automatizmus ezért inkább instabilitást okozna ahelyett, amit ígér, hogy növelni az eurótagállamok pénzügyi biztonságát.

A német tervezet emellett lényegében elutasítja a jelentős összegű közös költségvetésre vonatkozó Macron-javaslatot is, mondván, a monetáris unió stabilitásához erre semmi szükség, inkább az övezet bankjainak és kormányainak felelősebben kellene gondoskodniuk pénzügyeikről.

Persze semmi sincs veszve – állította Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a reformok tartalmával kapcsolatos egyeztetések még csak most kezdődtek és senki sem gondolta, hogy nem lesz vita a felek között. A részletesebb vitát a jövő hónapban tartják – emlékeztetett a napi.hu.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply