Maradj otthon török módra

0

Törökországba hivatalosan márciusba érkezett meg a koronavírus, amit követett a bezárkózás, ami nagyjából ugyanúgy zajlott az egész világon. Például Isztambulban, ahol CyberMacs él

„Bár a helyzet nem normalizálódott, de legalább stabilizálódott. Az emberek eljárnak dolgozni, kiülnek a Boszporusz partra teázni, meg újra megtanultak autót vezetni.

Volt egy pár napos időszak, amikor úgy tűnt, mintha a többség elfelejtette volna, mik azok a szabályok meg ilyenek. Abban az időszakban az ismerős felfordulást felváltotta egy ismeretlen felfordulás.

E cikk írásakor 1086 új fertőzöttet találtak. Ez nagyjából megegyezik a korábbi napok értékével, csak kicsit kedvezőbb. Előző nap 1148 új beteg volt, az előtt 1154, az előtt 1172, előtte pedig 1186.

De azért vigyázni kell ezekkel az adatokkal! Bár a szám csökken, de ez még mindig azt jelenti, hogy egyre több, és több ember lesz beteg. Tehát nem a fertőzöttek száma csökken, hanem az újabb betegek száma. Vagyis a növekedés mértéke lassul. (…)

A török egészségügy egy speciális Maradj otthon! applikációt fejlesztett ki, aminek a használatához telefonszám szükséges. Ennek a török neve Hayat Eve Sığar, ami magyarul azt jelenti, hogy az Élet elfér a lakásban. (persze lehet ennél viccesebb fordításokat is kitalálni).

Ez egy koronavírus nyomkövető program. Azért, hogy valamennyire mégiscsak személytelenek legyenek az adatok, az azonosításhoz nem a személyi számot (kimlik numerasi) használja, hanem egy úgynevezett HES kódot.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ezt a kódot ezen a programon keresztül lehet kérni (a kód neve is maga a program neve). És számos helyen kérik, kérhetik. Például a török légitársaságnál, ha repülni szeretnénk, akkor az útlevél/személyi szám mellé a HES kódot is kérik. Ez alapján fogják tudni visszakövetni az illetőt, ha esetleg megfertőződne.

De a program nemcsak a követésről szól. Hanem szeretne védelmet is nyújtani a vírus ellen. Ezt pedig különböző funkciókkal próbálja elérni.

A program Bluetooth-on keresztül folyamatosan figyeli a környezetét. És ha olyan telefonnal találkozik, ahol szintén fut a Hayat Eve Sığar applikáció, akkor jelez nekünk. Szól, hogy ajaj, valaki túl közel jött hozzánk.

A nap végén pedig láthatjuk, hogy mennyire sikerült a többi embertől távol tartanunk magunkat. Pontosabban a többi olyan embertől, akinek szintén van aktív Hayat Eve Sığar programja.

A HES kódnak, és a nyomkövetésnek köszönhetően az is kiderül, hogy a közelbe jött emberek között volt-e olyan, akiről tudják, hogy fertőző.

Persze itt most ne arra gondoljunk, hogy a koronavírusos emberek szabadon mászkálnak. Remélhetőleg ők a karanténban várják a gyógyulásukat. Hanem arról, hogy ha valakiről idő közben kiderül, hogy vírusos, akkor a vele kapcsolatba került embereket lehet így visszakövetni.

Ez a program 14 napig tartja számon, hogy kivel találkoztunk (a központi szerver valószínűleg tovább). Lehet, hogy amikor az illetővel összefutottunk, akkor még nem volt fertőző, de mondjuk 10 nap múlva a teszten pozitív lett. Mi így erről tudni fogunk.

És ez nemcsak az az ember lehet, akivel három órán keresztül együtt teázgattunk, hanem olyan is, akivel két percet együtt ültünk a buszon. (…)

Mindez egész Törökországra ki van terjesztve. Így azt is böngészhetjük, hogy milyen állapotok vannak más városokban. Ez leginkább a törököknek lehet érdekes, hogy mennyire aggódjanak a falvakban maradt nagyszülőkért. (…)

A program természetesen tanácsokat is ad, miként lehet megpróbálni elkerülni a koronavírust. Köztük a maszk használatát javasolja.

Ha pedig valakinek éppen nincs maszkja, akkor ingyen kérhetünk egyet bármelyik gyógyszertárban. Ehhez az applikáció generál egy kódot nekünk.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

Szigorítják az ellenőrzést a magyar határon

Share.

About Author

Leave A Reply