Marad Nagy-Britannia a magyarok kedvence

0

A munkaközvetítéssel foglalkozó magyar cég szerint átmenetileg ugyan visszafogta a nagy-britanniai munkavállalást a Brexit, de ma már ugyanannyi magyar megy a szigetországba, mint a június 23-i népszavazás előtt.

A Brexit-népszavazás után volt némi bizonytalanság, és átmenetileg csökkent a kivándorlók száma Magyarországról Nagy-Britanniába, mostanra azonban minden visszaállt a rendes kerékvágásba – mondta a Világgazdaságnak Tanay Marcell.

A külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Euwork ügyvezetője hangsúlyozta: akik most tervezik a kivándorlást, és magasan képzettek, több nyelven beszélnek, azokban felmerül, hogy mégsem Nagy-Britanniába, hanem például Németországba menjenek.

Az Oxfordi Egyetem mellett működő Migration Observatory elemzése azt mutatta, hogy a múlt év végén 96 ezer magyar volt Angliában, ami duplája a 2011-es 50 ezres számnak. A kutatásokból és a hivatalos adatokból az sejthető, hogy ma már több mint 100 ezer honfitársunk élhet az Egyesült Királyság területén.

Az Euwork ügyvezetője szerint az emberek nem egy-két hónapra mennek ki, hanem néhány évre, s abban bíznak, hogy amikor visszaváltják a pénzüket forintra, addigra újra felértékelődik a font.

Tanay Marcell szerint nem fognak visszatérni a magyarok a Brexit miatt, és a britek sem utasítják ki a már ott lévőket, hiszen a felmérések szerint még a Brexit-pártiak döntő többsége sem akarja, hogy hátrány érje a külföldi munkavállalókat Nagy-Britanniában.

A közeljövőben a szakértő szerint nem kell trendváltozásra készülni, a Brexitig Nagy-Britannia kedvelt célország lesz a magyaroknak. Már csak azért is, mert a külföldi munkavállaláshoz fontos a nyelvismeret, a magyar fiatalok pedig leginkább angolul beszélnek.

Share.

About Author

Leave A Reply