Már több mint 100 ezer magyar dolgozik Németországban

0

A német munkaügyi ügynökség legfrissebb adatai szerint immár minden második újonnan létrehozott állást külföldiek töltenek be az országban. A magyarok száma átlépte a 100 ezer főt.

A hivatalos adatok szerint egy év alatt 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban, érdekes, hogy ebből a német munkavállalók száma az alacsonyabb (330 ezer), a külföldieké a magasabb (370 ezer).

NÉMET MUNKALEHETŐSÉGEK A HATÁRÁTKELŐN

Érdekes módon a növekedést elsősorban a kelet-európaiak hajtják. A legtöbb újonnan érkező Romániából telepedik le az országban (50 ezer fővel nőtt a számuk egy év alatt), mostanra már 350 ezer román dolgozik a németeknél.

Őket a lengyelek követik 33 ezer új emberrel (számuk viszont így már eléri a félmilliót), majd a horvátok jönnek 20 ezer fővel. A magyar száma ötezerrel nőtt és ezzel átbillent a 100 ezres határon (103 ezer).

Érdekes egyébként, hogy a régióból az uniós tagállamok közül a magyarok aránya nőtt a legkevésbé a szlovének után – jegyezte meg a G7 összefoglalója. A kelet-európaiakra az is jellemző, hogy aki Németországba költözik, az általában dolgozik is, közöttük jóval alacsonyabb a munkanélküliek aránya, mint más országok esetén.

Dárdai: „Így lettem berlini és maradtam magyar”

(Fotó: flickr.com/MPD01605)

Share.

About Author

Leave A Reply