Már a szlovákok is csábítják a magyar nővéreket

0

Akkora a nővérhiány Szlovákiában, hogy a kormányfő bejelentette: kelet-európai országokból érkező egészségügyi dolgozókkal orvosolná a problémát. Peter Pellegrini természetesen elsősorban inkább bolgár és román szakemberekre gondolt, de az adatokból kiderült, már most is dolgoznak magyar nővérek az országban.

A szlovák miniszterelnök a béremelésen kívül a külföldi érdeklődőket is motiválná a munkavállalásra. Peter Pellegrini azt mondta, szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni, és ha marad a nővérhiány, akkor várhatóan más államokból érkeznek nővérek Szlovákiába.

„Ha a német vagy osztrák betegnek nem jelent gondot a szlovákiai nővér, akkor bizonyára a szlovákiai betegeknek sem fog gondot okozni egy Bulgáriából érkezett nővér” – fogalmazott az InfoRádió helyi tudósítója szerint a miniszterelnök.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A Szlovák Nővérkamara nyilvántartásában jelenleg 40 cseh és 10 ukrán nővér szerepel, de dolgoznak az országban magyarországi és szerbiai nővérek is. A nyilvántartás szerint 30 cseh és 20 ukrán orvos van a szlovákiai kórházakban.

Összesen mintegy 100 a más uniós országból érkezett dolgozók száma az egészségügyben Szlovákiában, de ennél többen, mintegy 340-en az unión kívüli országokból érkeztek.

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter elmondta: aki uniós országból érkezett, annak a szakvizsgáját elismerik, de nyelvvizsgát kell tennie. Az oktatásügyi minisztérium jegyzéke szerint az orvosi szakvizsga elismerésére várók között a legtöbb a cseh, majd következnek a magyarok, osztrákok, németek és britek.

Kannibalizmushoz vezetett az elvándorlás Szlovákiában

(Fotó: pixabay.com/jaytaix)

Share.

About Author

Leave A Reply