Már a románok is lenyomtak minket – vagy mégsem?

0

Az elmúlt napokban több helyen is lehetett olvasni, hogy már Romániában is többet lehet vásárolni a minimálbérből, mint Magyarországon, és általában véve is hamarosan a legtöbb összehasonlításban előznek majd minket.

A hírek alapja az volt, hogy a román minimálbért 30 százalékkal emelték, ami a régióban is kiemelkedőnek számít – írta elemzésében a Portfolio. Az Eurostat friss adatai szerint idén 408 euróra nőtt a havi bruttó minimálbér Romániában.

Persze ennél pontosabb képet ad a vásárlóerő-paritással korrigált bruttó bér, ez alapján a 808 eurós román minimálbér már érdemben megelőzi a 743-as magyart (PPS-ben). A PPS-ben kifejezett bruttó minimálbér a tavalyi év második feléhez képest Romániában 200-as, nálunk mindössze 60-as emelkedést jelent.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Ez alapján egyszerű a következtetés: Romániában már jobban élnek a legkisebb bért keresők, mint nálunk.

Ezzel azonban az a probléma (hívta fel a figyelmet a Portfolio), hogy nem veszi figyelembe az adóterheket, azaz nem nettó összeg. Márpedig a nettó minimálbér Romániában a bruttónál sokkal kisebb mértékben nőtt 2018-ban.

A helyzet tehát az, hogy a nettó minimálbér Romániában 250 euró, míg Magyarországon 296 euró, azaz közel 50 euró előnyünk még maradt. (Forintra átszámolva a román nettó minimálbér 78 ezer forint, míg a magyar 91 770 forint.)

Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy Romániában alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon. Ha ezt is beszámoljuk, akkor már csak 3-6 ezer forint a különbség a két ország minimálbérei között. Ami nem túl sok.

Már nem lesz érdemes külföldön dolgozni?

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Share.

About Author

Leave A Reply