Már nem lesz érdemes külföldön dolgozni?

4

Az elmúlt időszakban kényszerből ugyan, de a magyarországi építőipari jövedelemszint nagyjából elérte a nyugat-európai felét. Márpedig ez több esetben elég lehet a kivándorlás jelentősen lassulásához, ha pedig minden így megy tovább, akár a visszavándorlás is megkezdődhet – vélte a Masterplast építőipari cég elnöke.

Tibor Dávid szerint a magyarországi jövedelemszint már nagyjából eléri a nyugat-európai felét, és „mivel a fenntartási költségek itthon alacsonyabbak, egyéb pozitívumokról nem is beszélve, ez több esetben már elég lehet ahhoz, hogy a kivándorlás jelentősen lassuljon”.

„Ha a következő két évben további 50 százalékot emelkednek a bérek, és elérik a nyugat-európai szint 75 százalékát, akkor már nem feltétlenül lesz érdemes külföldön dolgozni, és akár elindulhat a külföldön dolgozók visszatelepülése is” – tette hozzá a Portfoliónak adott interjúban a Masterplast elnöke.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Tibor Dávid szerint ehhez viszont az kell, hogy a hivatalba lépő új kormány előre gondolkodjon, hogy milyen ösztönzőkkel tudja segíteni az építőipart a 2020-21 utáni időszakban, mert ha az iparágban dolgozók azt látják, hogy az építőiparban lesz legalább 5-6 stabil év, akkor azért már érdemes hazajönni.

A magyar építőipar számára egyébként szerinte a megoldást a gyors alkalmazkodás jelentené, ha olyan ütemű lenne a jövedelemnövekedés, hogy a külföldön dolgozó magyar szakemberek elkezdenének visszavándorolni.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/Life of Pix)

Share.

About Author

4 hozzászólás

 1. Sigér Csaba on

  Nem nagyon hiszek én ebben. Mármint hogy a magyarországi építőipar a következő években oly mértékben pörögne, hogy az építőiparban dolgozók bére a jelenlegi másfélszeresére nőhetne. Hogy miért gondolom így? Jelenleg a hazai építőipart az állami nagyberuházások pörgetik, amik jelentős hányada EU-s forrás. Tudott, a jelenlegi kormány már lehívta illetve még a 2018-as választások előtt lehívja az ÖSSZES EU-s támogatást, ami 2020-ig hazánknak jár. Azaz 2018 és 2020 között gyakorlatilag nem lesz EUs támogatás. 2020 után pedig a támogatási pénzek mennyisége csökkenni fog (ez már most biztos, ugyanis az EUs határvédelem költségeit a koháziós alapok rovására fogják finanszírozni… meg hát ugyebár a BREXIT miatt eleve kisebb lesz az EU büdzséje. ) , illetve előreláthatólag a kifizetési mechanizmusok is változni fognak, a korrupciós kockázat miatt utófinanszírozásra illetve a kifizetést megelőző alaposabb vizsgálódásokra készül áttérni az EU. … Lényeg, hogy az EUs források 2 éves elmaradása és ezt követően is a jelenleginél alacsonyabb szintje miatt nemigen hiszek abban, hogy kormányzati építkezések illetve a különféle kormányközeli ingatlanpanamákhoz bocsánat ingatlanbizniszekhez kapcsolódó építkezések az jelenlegi intenzitást tartani tudnák. .. Az egyetlen pozitívum (a hazai építőipar számára) az lesz, ha elkezdődik PaksII építkezése … de ez azért önmagában nem lesz akkora project, mint a jelenleg futók összessége.

 2. Kovács Gábor on

  Kedves Szerző!

  Az ÉN 150.000-€-s házam törlesztőrészlete 545€=165.000 Ft.brutto es az adó visszajár cca (80€ havonta)

  Pesten mennyibe kerül egy 80m2 alapterületű ház bérletidíja? Tudod…az a kertes, 20m2 napelemmel a tetején 7 kilóméterre a munkahelyemtől. Persze ha ott is fizetik a munkábajárást is, mint itt!?

  Csak infoként. Lakatosmunka 2700€/hó/168 óra és nem keresek jól!

  #megintokosvoltaszakértő!

 3. Én csak arra lennék kíváncsi hogy mennyivel is vannak bejelentve azok a szakik akik itthon dolgoznak? JAAAAA igen minimálbér…a többit meg zsebbe… mert azt nehogy megmagyarázza nekem valaki hogy bruttó 650000.- (ami nettó 433000.-kb) rel van valaki is bejelentve itthon mert az kb a kinti(1400 euro) tiszta pénz itthoni megfelelője.

Leave A Reply