Már nem hittünk a csodában

0

Polly és családja két éve, szinte egyik napról a másikra döntött úgy férjével, hogy mindent maguk mögött hagynak és négy gyerekkel (ebből három iskolás és egy kicsi) elhagyják Magyarországot.

A döntés elsősorban a nyelvtanulás miatt született meg, mert tudták, bárhogy is alakul az életük külföldön, egy nyelvtudással többek lesznek, amit nagyon nem mindegy, hogy az iskolapadban, heti pár órában sajátít el az ember, vagy az adott nyelvterületen.

Ugyanakkor a politikai helyzet is közrejátszott a döntésükben: „Nem akarok ebbe jobban belemenni, lényeg az, hogy mindketten hiszünk az európai liberális értékrendben, ebben a szellemben neveljük a gyerekeinket is, és nem szerettünk volna egy olyan országban maradni, ahol a politikai elit miatt mind az európai, mind a liberális kifejezés szitokszóvá vált”

„A rothadó egészségügy, a hiányos, 19. században gyökerező oktatási rendszer, a szeméthalmazok látványa is arra sarkallt minket, hogy minél előbb pakoljunk. Mi már nem hittünk a csodában, és nem volt időnk arra, hogy még többet tegyünk a csodáért” – tette hozzá Polly a Velveten.

A választásnál több szempont szerint mérlegeltek: fontos volt, hogy gazdaságilag stabil ország legyen, így esett ki például az imádott Olaszország. Mivel hosszú távra (örökre?) terveznek, olyan új otthont kerestek, ahol a későbbiekben saját ingatlant is vehetnek, gyökeret ereszthetnek.

Emellett nagyon fontos volt az oktatási rendszer minősége, és az, hogy egy határátkelő gyerek is egyenlő esélyekkel indulhasson. Emellett fontos volt az időjárás is, így esett ki Anglia és a skandináv országok.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

„Ha úgy alakul, pár óra alatt Magyarországra tudjunk utazni az ottmaradt családtagokhoz, rokonokhoz, barátokhoz, és a szülőknek se jelentsen problémát eljönni hozzánk” – folytatta Polly.

„Sokat gondolkoztunk Ausztriában, és ekkor jött az ötlet: ha már költözünk, ne a szomszédba költözzünk, és ha már német nyelvterület, akkor legyen Németország. Mostohanővérem a volt NDK-ban nőtt fel, most Drezdában él – adta magát a lehetőség, hogy egy közeli kisvárost nézzünk ki. Meissen szerelem volt első látásra” – tette hozzá.

Ami a beilleszkedést illeti, egyelőre elégedettek a kinti élettel. A keletnémet emberek javarészt udvariasak és kedvesek, és bár kevésbé precízek és tisztaságmániásak, mint azt tartják róluk, lényegesen kevesebb az eldobált vagy fel nem szedett szemét, mint Magyarországon.

A gyerekek hamar integrálódtak, több tantárgyból is kiemelkedő a teljesítményük. „Az egészségüggyel is volt ez idő alatt többször dolgunk, és nagyon kellemes emlékekkel távoztunk mind az ambuláns, mind a kórházi ellátásról” – számolt be Polly.

(Fotó: pixabay.com/TreptowerAlex)

Share.

About Author

Leave A Reply