Már Brüsszel is tudni akarja, mivel etetnek minket

0

Úgy tűnik, végre az Európai Bizottság is összekapta magát, és egy olyan központot hozott létre, melynek elsődleges feladata az élelmiszercsalás elleni küzdelem. Mindezt azért, hogy az azonos márkanév alatt futó termékek azonos összetételűek legyenek mindenhol Európában.

Elsőként a szlovákok kongatták meg a vészharangot 2011-ben. Ezt követően Magyarországon és Csehországban is számos, jól dokumentált vizsgálatot folytattak a nemzetközi forgalomban kapható élelmiszerek minőségével kapcsolatban.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Az eredmény szerint a Nyugat-Európában azonos márkanév alatt forgalmazott termékek minősége különbözött a Európa keleti felébe szánt termékekétől. Magyarországon 2017-ben végeztek utoljára átfogó vizsgálatot, a 96 termék harmadában érzékszervi és összetételbeli különbséget is találtak a bírálók.

A gyártók ezt sokáig a fogadó országok speciális ízlésével, eltérő igényeivel magyarázták. A most felállított tudásközpont össze fogja hangolni a piacfelügyeleti tevékenységeket, egyebek mellett az uniós piacokon ugyanolyan csomagolásban és márkajelzéssel forgalmazott élelmiszerek összetételének és érzékszervi jellemzőinek vizsgálatát.

Riasztási és információs rendszerként fog működni élelmiszercsalás esetén. Össze fogja kapcsolni egymással a tagállamok és az uniós bizottság információs rendszereit, egyebek mellett az egyes élelmiszer-ipari termékek összetételét tartalmazó adatbázisokat.

Mi nem jó Ausztriában?

(Fotó: kmks.blog.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply