Már Berlinben és Londonban is jobban megéri lakást bérelni, mint Budapesten

0

A magyar lakhatási helyzet olyan rémes, hogy már Berlinben, mi több Londonban (amit azért elég nehéz elhinni) is jobban megéri lakást bérelni, mint Budapesten – hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján, melyen az is kiderült, hogy a fiatalok fele haza sem jönne külföldről.

Magyarországon, ezen belül is főleg Budapesten teljesen elszálltak a lakbérköltségek az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban az átlagos lakbér Magyarországon 85 600 forint volt, a fővárosban viszont 120 ezer forint – nettó.

Mivel az átlagbér 175 ezer forint, nem kell hozzá egyetemi docensnek lenni (holott éppen egy egyetemi docens, Vértesy László beszélt erről a 444.hu összefoglalója szerint), hogy kiszámoljuk, a matek nem adja ki, azaz így nem lehet megélni, még úgy sem, hogy a fiatalok bevételei 2011 és 2016 között közel 20 százalékkal nőttek.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ebből logikusan két dolog következik: az egyik, hogy szinte csak a mediterrán országokban népszerűbb a szülőkkel élés a 17-29 évesek körében, mint Magyarországon, másrészt a fiatalok közel fele nem csak a külföldi munkavállaláson / tanuláson gondolkodik, de haza se jönne onnan hosszútávon sem. (És nem a tanulás a fő ok, azt a Civitas Intézet felmérése szerint csak a megkérdezettek 12 százaléka jelölte meg fő okként.)

De hogy jön ide a legendásan drága London? Nos, úgy, hogy noha a brit fővárosban az albérleti árak a sokszorosára rúgnak a budapestinek, a sztori vége mégis az, hogy míg egy pesti fiatalnak a lakbér kifizetése után átlagosan 200 eurója marad a megélhetésre, ez az összeg Londonban 600 euró. Ami persze nem sok, de ha minden tényezőt beleszámolunk is több, mint a magyar.

Berlinben még jobb a helyzet, ott a lakbérköltségek kifizetése után akár 1200 euró is maradhat a magyarok zsebében. A német fővárosban sok esetben hatóságilag szabályozzák az albérletárak maximumát, ezért lehet e különbség.

A német munkavállalás sötét oldala

(Fotó: flickr.com/John Menard)

Share.

About Author

Leave A Reply