Már a brit kormány is készül az új népszavazásra?

0

Brit ellenzéki pártok vezetői azt kérték az Európai Uniótól, hogy kezdje meg a felkészülést egy újabb nagy-britanniai EU-népszavazásra. Mi több, azt is állítják, hogy titokban már a brit kormány is készül rá.

Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője, valamint a Skócia függetlenségére törekvő, a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) szintén élesen ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), a Zöldek és a walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru parlamenti frakcióinak vezetői Brüsszelben találkoztak Michel Barnier-vel, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójánál.

A találkozó után közös nyilatkozatot adtak ki, melyben azt írták, hogy a brit parlamentben többpárti ellenállás bontakozik ki a kormányzó Konzervatív Párt „pusztító” Brexit-politikájával szemben, és nincs parlamenti többsége a jelenlegi Brexit-irányvonalnak.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Vince Cable például leszögezte: azt az egyértelmű üzenetet intézte Michel Barnier-hez, hogy ideje elkezdeni a komoly készenléti tervezést az újabb népszavazásra.

„Tudjuk, hogy a brit kormány is hozzákezdett ilyen tervek elkészítéséhez, tekintettel arra, hogy egyre erősebb az igény egy ilyen szavazásra, és ezt a múlt heti demonstráció is megmutatta” – fogalmazott a Liberális Demokraták vezetője.

Közös cikkeben követelt egyébként új népszavazást Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes több európai napilapban.

A három egykori vezető politikus szerint a jelenlegi konzervatív párti brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát, a Brexit szószólói pedig továbbra is „a tagadás fantáziavilágában élnek”. A brit kormány elzárkózik bármiféle újabb népszavazás lehetőségétől.

Hogyan hatna a magyarokra egy kemény Brexit?

Share.

About Author

Leave A Reply