Már a beiratkozott egyetemisták egy része is inkább külföldre megy

0

Nagyon érdekes, az elmúlt években megfigyelt jelenség az, hogy egyre több felvett, leendő elsőéves egyetemista egyszerűen nem jelenik meg a tanév kezdetén az intézményben. Hogy helyette hol van? Külföldön.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen először két éve vették észre, hogy hiába vettek fel elsőéves hallgatókat közülük egyre többen egyszerűen nem jelentek meg a tanév kezdetekor.

Konkrétan ez azt jelentette, hogy közülük minden tizedik nem volt ott szeptemberben, mert nyáron valamilyen külföldi egyetemre jelentkeztek, és ott kezdték meg tanulmányaikat.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Akkor vált gyanússá a dolog, amikor jött a beiratkozás, és a tárgyakat kezdtük beosztani a tanárokkal. Tavalyelőtt a gépészkaron 10, most olyan 7 százalékos „eltűnés” volt, a villanykaron viszont 17 százalék körüli” – mondta az egyetem Gép- és Terméktervezés (BME GT3) tanszékének adjunktusa.

„Persze az is lehet, hogy valamelyik iparvállalat szippantott fel néhány diákot, ilyen szinten nem tudunk utánajárni a dolgoknak. Akik viszont tényleg külföldi egyetemre nyertek felvételt, azok ráadásul nagy valószínűséggel korosztályuk legjobbjai” – tette hozzá az Autopro oldalnak adott interjúban Farkas Zsolt.

A hallgatói létszám csökkenése már több éve tart, más kérdés, hogy egyelőre ennek ellenére stagnál az évente kiadott durván 4500 diploma száma. A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ Technológiai Központjának (FIEK TK) kutatása szerint 2030-ra a 25-40 év közötti képzett munkaerő létszáma mindössze 1,3 millió lesz, és ebből csak 560 ezren maradnak Magyarországon.

„Ez nemcsak itthon probléma, egész Európát sújtja. Ráadásul az a BSc-s hallgató, akit még diplomaszerzés előtt levadászik egy cég, nagy valószínűséggel nem fog diplomát szerezni. Sokan munka mellett végzik az MSc-képzést” – hangsúlyozta Farkas Zsolt.

Mennyibe kerül az ausztriai egyetem?

Share.

About Author

Leave A Reply