Mandela 100: tíz érdekesség

0

Száz éve, 1918. július 18-án született a XX. század második felének egyik legnagyobb hatású politikusa, Nelson Mandela. Ebből az alkalomból lássunk tíz érdekes, és talán kevéssé ismert tényt a dél-afrikai politikus életéből!

#1 Rolihlahla Mandela

Mandela egy királyi dinasztia sarjaként született (apja a xhosza néphez tartozó thembu törzs vezetője volt), eredeti keresztneve némileg megelőlegezte sorsát, hiszen „bajkeverőt” jelent, és a dél-afrikai vezetés szemében élete nagy részében az is volt.

A Nelson nevet első iskolai napján kapta a tanárától, pontosan nem tudni, miért pont ezt választotta a tanító. Az 1920-as évek Afrikájában gyakran előfordult, hogy a nem ritkán külföldi tanárok angolszász keresztnevet adtak a gyerekeknek, hogy könnyebben ki tudják ejteni.

#2 Szerepet kapott egy Spike Lee-filmben

Az 1992-es Malcolm X-ben kapott egy nagyobb szerepet, a film végén egy tanárt alakít, aki Malcolm X híres beszédét idézi egy osztályteremben a sowetói gyerekeknek. Csakhogy a pacifista Nelson Mandela nem volt hajlandó kimondani a „minden eszközzel” fordulatot, ezért Spike Lee kicsit megvágta a jelenetet.

#3 Elneveztek róla egy harkályt

Az, hogy egy Mandela-kaliberű személyiségről köztereket neveznek el, nem szokatlan (meg is tették Cape Towntól Kaliforniáig). Az már kissé szokatlanabb, hogy pár éve, 94. születésnapja alkalmából egy ősharkályfaj kapta róla a nevét, az Australopicus nelsonmandelai.

#4 Egy First Ladyt vett feleségül

Méghozzá a korábbi mozambiki elnök, Samora Machel özvegyét vette feleségül a 80. születésnapján. Így aztán Graca Machel lett az első nő, aki két országnak is a First Ladyje volt.

#5 Az álcázás mestere volt

Élete azon szakaszában, amikor a dél-afrikai hatóságok elől menekült, rendkívül ötletesen álcázta magát, volt például sofőr is – innen kapta a nevét: a Fekete Pimpernel (utalásként a világhírű könyvre és filmre).

„Éjszakai teremtmény lettem. Napközben rejtőztem, és csak sötétedés után álltam neki a munkának” – írta önéletrajzában.

#6 A boksz rajongója volt

A politika mellett az ökölvívás volt a másik nagy szenvedélye. „A boksz erőszakos része nem érdekelt, a tudománya annál inkább: hogyan mozogj úgy, hogy megvédd magad, hogyan dolgozz ki egy támadást, majd vonulj fedezékbe, miként szabd meg a tempót egy összecsapás alatt” – írta a már említett önéletrajzban.

#7 A pacal volt a kedvenc étele

Hiába, hogy kiszabadulása után a világ összes vezetőjével és fontos emberével étkezhetett a legjobb fogásokat fogyasztva, a kedvence mindig a pacal maradt.

#8 Ügyvédként végzett

A johannesburgi Witwatersrand Egyetemen végzett jogot, majd ő nyitotta meg a város első fekete ügyvédi irodáját 1952-ben.

#9 Szerepelt az Egyesült Államok terrorellenes listáján

Olyannyira, hogy csak 2008-ban, 89 éves korában vették le róla, közel másfél évtizeddel azután, hogy a Dél-afrikai Köztársaság 11. elnöke lett 1994-ben. A listára azért került fel, mert korábban fegyverrel vette fel a harcot az elnyomó dél-afrikai hatalom ellen.

#10 Egy vers volt az egyik fő ihletője

A börtönben sokszor felolvasta William Ernest Henley A legyőzhetetlen című versét a társainak. A vers arról szól, hogy sosem szabad feladni a harcot. Nem véletlenül ez lett a Nelson Mandeláról szóló, Clint Eastwood rendezte film címe, melyben Morgan Freeman alakította Nelson Mandelát.

Az éj börtöne nem enged,

Fogva tart, de a sötétből

Hálát adok az Istennek,

Hogy a lelkem meg nem tört.

 

Az élet mért rám szenvedést,

De én nem sírok, nem csüggedek,

Ha véres is e halánték,

Nem hajtom le fejemet.

 

A haragon és könnyön túl,

Árnyak prédája a lélek;

Mégis, ha veszély tüze gyúl,

Láthatjátok, nem félek.

 

Utamon, mi utolér,

A csapásokat hárítom.

Én felelek lelkemért,

A sorsom én irányítom.

Share.

About Author

Leave A Reply