Ügyintézési hercehurca kellemes fordulattal

0

Alighanem mindenkinek a rémálmaiban fordul elő az, hogy elhagyja a pénztárcáját / irattárcáját / táskáját (nem kívánt törlendő), benne az összes létező iratával. Mert hát ezeket ugye pótolni kell, ami nem kis macera. Ez történt az MP Goes to Malta blog szerzőjével is. Lássuk, mi következett utána!

Bankkártyák

A Banif Bankot még félig-meddig önkívületi állapotban hívtam, ahol egy fura akcentusú hölggyel beszéltem, aki kis matatás meg azonosítás után közölte, hogy a kártya le van tiltva, de reggel még majd kapok egy telefont tőlük. Hívtak is, és megbeszéltük, hogy a kártya akkor jól le van tiltva.

Újat igényelni vagy személyesen, vagy a netbankon keresztül lehetett, én ez utóbbit választottam, írtam nekik a netbankon keresztül egy üzenetet. (…)

Busz végállomás (Malta Public Transport), talált tárgyak

Mivel sanszos volt, hogy a buszon hagytam el (az ellopásra nem is merek gondolni) a cuccot, másnap reggel Vallettában kezdtem. A helyi Lost & Found gyakorlatilag ugyanaz a bódé, ahol az információ és a jegyárusítás is folyik, a fenti funkcióknak megfelelő hosszúságú sorral. (…)

Rendőrség

Nem volt egyszerű eset, 3 órámba tellett bejelenteni, hogy elhagytam a drágaságot. Közrejátszhatott az is, hogy az egyetlen hölgyemény (Rachel), aki dolgozott éppen akkor kapott sírógörcsöt valami probléma miatt, úgyhogy amíg el nem múlt addig nem nagyon dolgozott, csak szipogott.

Egész addig jól mentek a dolgok, amíg meg nem érkezett egy kollégája, és megkérdezte mi a baj… Aztán már majdnem sorra kerültem, amikor megérkezett az ügyeletes tiszt is, és ő is megkérdezte…

Végül kaptam egy formanyomtatványt, hogy töltsem ki és az elmosódott szemceruzájú Rachel felvette az adatokat. A jelentésért másnap még vissza kellett mennem, de az már viszonylag gyorsan ment, „csak” az útlevelem hagytam otthon, de a szkennelt verziót is elfogadták. (…)

Magyar iratok

Jó tudni, hogy a személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, valamint a lakcímkártya elvesztése esetén bejelentési kötelezettséged van az otthoni szervek felé, hogy aztán ezeket az iratokat serényen kőröztessék.

Persze mindezt csak személyesen, vagy meghatalmazott útján lehet teljesíteni (pár kivétellel), lásd lejjebb. A lakcímkártyát a meghatalmazott is átveheti, a többi iratot nem.

Ha eddig eljutottunk, az szuper, innen indulhat a Recovery Mode, azaz a doksik pótlása.

Máltai ID/e-residence document

A szokott módon, ha jól emlékszem az ID1A nyomtatványt kitöltve, a megfelelő helyen az „Elveszett”-et bekarikázva el kell slattyogni a szokott helyre (Evans Building, Valletta), ahol újból csinálnak rólad egy fotót. Itt fogják kérni a rendőrségi jegyzőkönyv másolatát. Helyben másolni azt nem tudnak, ezzel is a régi szép magyar emlékeket idézve. (…) Nagyjából 1 hét múlva kaptam meg az értesítőt, hogy begyűjthetem. €22-be fájt. (…)

Magyar jogosítvány

Mint fentebb írtam, be kell jelenteni az elvesztését az okmányirodában (vagy a járási tanácsnál kormányhivatalban, vagy hogy a fenébe hívják most), és elindítani az új igénylését. Erre két mód is van.

1. Személyesen: A bejelentést a meghatalmazott meg tudja tenni, azonban új igénylést csak az igénylőnek személyesen lehet benyújtani. Ez picit szívás, mert amíg haza nem mész, nem tudsz jogsit csináltatni, a konzuli szolgálat nem fog.

2. Ügyfélkapun, on-line: Na, ez engem meglepett, de működik! Természetesen az ügyfélkapus regisztrációt még személyesen kell végigverekedned otthon, de ha ez megvan, a határ a csillagos ég. (…)

3. A harmadik verziót amolyan hibridként tartogattam. Ebben az esetben otthon valaki bejelenti az elveszést, és Máltán próbáltam volna meg jogsihoz jutni. Az EU-s jogosítványokat (meglétük esetén) €80-ért honosíttatják.

Én csak az ügyfélszolgálatig jutottam, ahol azt mondták, hogy amennyiben kapnak valamilyen írásbeli bizonyítékot a magyar hatóságoktól, hogy volt bekem ilyen jogsim, akkor ők minden gond nélkül honosítják. Belegondolni sem merek, mennyi időt és szervezést kívánt volna egy ilyen dolog…”

A teljes poszt itt olvasható el, érdemes átkattintani!

Share.

About Author

Leave A Reply