Magyarországról dániai egyetemre

0

Az egyetemi évek mindenképpen meghatározók egy ember életében, pláne, ha azokat egy teljesen más kultúrában töltheti el. A mai poszt szerzője, Lili például Dániába jutott ki, ami rengeteg előnnyel jár. Ezzel együtt a beilleszkedés első időszaka neki sem ment zökkenők nélkül.

„Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik standhoz odamentem, de a végén mérlegelnem kellett, hogy melyik tetszik a legjobban és mi milyen előnyökkel jár.

Mindenféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt. Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben. Az egyik ismerősöm ajánlotta ezt az országot, hiszen azon felül, hogy ingyenesen tanulhatsz, számos előnye van még.

Rengeteg szak van angolul, nagyon magas az egyetemeken a színvonal és az állandó vizsgák helyett gyakorlati feladatok vannak. Egyedül a VIA University College-en találtam ezt a szakot, ami engem érdekel.

Itt teljesen máshogy épül fel a rendszer, az én szakom két év AP degree-ből áll és utána másfél év a Bachelor program, ami egy 6 hónapos gyakorlatot is magába foglal. Szerintem ez hatalmas előny, mert így nem a diploma után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad.

Már érettségi előtt tudtam, hogy felvettek

Márciusban leadtam a jelentkezésem, ami teljesen máshogy zajlott, mint a magyar egyetemekre való jelentkezés. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot kellett írni és ezen kívül olyan nyelvvizsgát kellett tenni, amit külföldön is elfogadnak (IELTS,TOEFL,Cambridge).

Majd májusban a szóbeli érettségi előtt kaptam meg az e-mailt, hogy felvettek. Nagyon nagy erőt adott az érettséginél, hogy tudtam, hogy arra az egyetemre, amit a legjobban szerettem volna, felvettek és elkezdhetem intézni a költözést.

Lehetetlen volt Magyarországról lakásokat keresni, így maradtam az iskola „kollégiumánál”, ami egy két emberre tökéletes méretű lakás, külön-külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával.

Nehéz első hetek

Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Nem mondom, hogy az első heteim egyszerűek voltak, nagyon sokszor más reakciót vártam az itteni emberektől, azt gondoltam segítőkészebbek és nyitottabbak.

Sokszor honvágyam volt, amikor valami nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de ezt az érzést időről időre egyre jobban tudom már kezelni. Rengeteg nemzetiségű barátom van és mindenkiben megvan ez az érzés főleg az elején.

Az egyetem első két napjában „gólya” napot szerveztek nekünk a felsőbb évesek, ami szerintem nagyon jó lehetőség volt az ismerkedésre. Rengeteg vicces feladat volt, majd a nap végén mindenki a saját osztályával töltött el pár órát. Az osztályom nagyon motiváló, mindenki próbál mindenkivel barátkozni és mindenben segítünk egymásnak.

Munkakeresés egyetem mellett

Miután megjött a sárga kártyám (itt Dániában, csak ezzel tudsz munkát vállalni) elkezdtem munkát keresni. Majd találtam egy hirdetést az egyetemen, hogy olaszul beszélő diákot keresnek, részmunkaidőre, egy férfi kiegészítőket áruló céghez.

Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre találtam munkát. Majd az interjú után kaptam egy e-mailt, hogy felvettek. Kiderült, hogy van a cégnek magyar weboldala is, így mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni.

Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, mennyi előnye van annak az embernek, aki az angolon kívül beszél más idegen nyelvet is.

A csapatmunka ereje

Az egyetemen úgynevezett „tanuló csoportokban” tanulunk, amit a tanárok direkt úgy alakítanak ki, hogy két azonos nemzetiségű tanuló ne legyen egy csoportban. Ennek nagyon sok előnye van, mint például megismerjük egymás képességeit, szokásait és kultúráját.

A mi szakunkon egyetlen egy szemeszterzáró vizsga van, ami egy project munkából és egy prezentációból áll, szintén csoportosan. Először nekem ez nagyon szokatlan volt, hiszen az otthoni rendszerben nem ezt szoktam meg, hanem mindenki egyedül dolgozott, minden dolgozat, feladat önálló munka volt.

A tanároknak nincsenek teljesíthetetlen elvárásaik, de minden órára készülni kell. Általában beadandó feladataink vannak, amiket az olvasmányok alapján kell megcsinálni és sokszor prezentálni az osztály előtt, amit személy szerint annyira nem kedvelek, mert nem szeretek sok ember előtt beszélni.

Nyelvtanulás

Az egyetem és a munka mellett szombatonként dán tanfolyamra járok, ahol az első 180 óra ingyenes az európai uniós tagállamokból érkezőknek. Általában az diákok nyolcvan százaléka tanul dánul, hiszen sokkal könnyebb munkát találni és az emberek is jobban értékelik, ha dánul beszélsz hozzájuk.

Nem mondom, hogy egyszerű nyelv, szerintem semelyik nyelvhez nem hasonlít igazán. Mindent máshogy írnak, mint ahogy ejtenek és minden kérdőszavuk ugyanazzal a betűvel kezdődik…

Az egyetemnek van saját sport klubja, ahol minden sport megtalálható a focitól a Zumbáig, minden nap tudsz valamilyen sport közül választani, amit szívesen csinálnál.

Én próbálok heti négyszer sportolni, általában kétszer járok táncolni és kétszer erősítésre, amit felsőbb éves diákok tartanak. Egy percig sem bánom, hogy Dániát választottam, mindenkinek ajánlom, aki ingyen szeretne tanulni, sokszínű környezetben.”

Share.

About Author

Leave A Reply