Magyarországon nőtt a leginkább a dolgozói szegénység az EU-ban

1

A dolgozói szegénységet az Európai Uniós számos országában még mostanra sem tudták a válság előtti szintre csökkenteni. A legrosszabb a helyzet Magyarországon, igaz, ennek is megvan a maga oka.

Két évvel ezelőtt (azaz 2017-ben) az Európai Unióban a munkavállalók 9,6%-a számított szegénynek (a válság előtt ez az arány 8,5 százalék volt).

Az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló idei jelentés szerint a legnagyobb mértékben (több mint 4%-ponttal) Magyarországon nőtt azok aránya, akik dolgozói szegénységben élnek.

A 2008 és 2017 közötti időszakot tekintve Luxemburg, Olaszország és Bulgária sem lehet büszke az eredményére, azonban Finnország, Lettország és Lengyelország érdemben tudta csökkenteni a dolgozói szegénységet.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

A 2017-es adatok alapján Magyarországon minden tízedik munkavállaló szegénységben élt – írta a Portfolió.

A magyar adat, illetve a 4%-pontos növekedés magyarázatát a közfoglalkoztatási programokban kell keresni. Ezek egyes időszakokban 200 ezernél is több munkavállalót érintettek.

A közfoglalkoztatással nem lehetett elérni a mediánjövedelem 60%-át, vagyis aki a programok keretében tudott elhelyezkedni, az habár javította a foglalkoztatási statisztikát, egyből megjelent a dolgozói szegénységben élők között.

Miután a közfoglalkoztatás a teljes foglalkoztatotti létszám 4-5%-át is adta korábban, így ők adhatták a dolgozói szegénységben élők közel felét, vagyis meg is találtuk az okát annak, hogy mi okozta a növekedést.

„Aki 10 éve kint él, az már túl van a sokkon, a kudarcon, a bánaton, az örömön és már megvalósította ott az életét. (…) Szomorú szívvel szoktam hallgatni azokat az interjúkat, amiben arról beszélnek, hogy hazalátogatáskor egy idő után már azt várják, hogy mikor léphetik át megint a határt kifelé. Öt-hat év után egyre nehezebb a hazatérés. Egy-két év után még nagyon nagy a bizonytalanság, hogy melyik lenne a jobb megoldás.” (Hárs Ágnes)

HALLGASD MEG A TELJES PODCASTOT, EZT A RÉSZT 34 PERCNÉL TALÁLOD.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Fléger Viktória on

    Most nagyon csúnyát lenne kedvem ide írni!!!Két diplomás és több diplomával rendelkező gyermekeim vannak,4 nyelvet beszél az egyik,még is mit ronthattak el,hogy el kellett szakadniuk a családjuktól,hogy a szívem szakad meg a hiányuktól???

Leave A Reply